5.8 C
Podgorica
4.12.2023.

Putin: Države BRIKS-a mogle bi da odigraju ključnu ulogu u rješavanju krize u Pojasu Gaze

Situacija u Pojasu Gaze pokazuje da SAD pokušavaju da monopolizuju posredničke funkcije u palestinsko-izraelskom sukobu, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na vanrednoj sjednici zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

„Stav Rusije o Pojasu Gaze je odsledan i nosi nekonjunkturni karakter. Moskva insistira na diplomatskom rješavanju problema“, poručio je Putin u video-obraćanju učesnicima zasijedanja.

Prema njegovim riječima, pogibija hiljada ljudi u Pojasu Gaze, masovni progon stanovnika i humanitarna katastrofa izazivaju duboku zabrinutost.
Ruski predsjednik je, takođe, ukazao na to da se, usljed sabotiranja odluka Ujedinjenih nacija, jedna generacija Palestinaca vaspitava u osjećanju nepravde, a Izrael ne može da im garantuje bezbjednost.
Ruski predsjednik je konstatovao da je sada najvažniji zadatak da Izrael i Palestina uspostave dugoročno primirje, te da se sukob ne širi u geografskom smislu.
„Pozivamo da se ujedine napori međunarodne zajednice, usmjereni na deeskalaciju situacije, prekid vatre i potragu za političkim rješenjem palestinsko-izraelskog sukoba, a ključnu ulogu u tome mogle bi da odigraju države BRIKS-a i zemlje regiona“, rekao je Putin.
Ruski predsjednik je pozitivno ocijenio inicijativu južnoafričkog lidera Sirila Ramafose da sazove vanredni onlajn samit BRIKS-a, posvećen zaoštravanju palestinsko-izraelskog sukoba, kao i praksu da se sazivaju vanredni sastanci članica organizacije povodom važnih međunarodnih tema.
Putin je podržao rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se apeluje na organizovanje humanitarnih pauza u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.
„Takve humanitarne pauze, a najbolji bi bio, naravno, potpuni prekid vatre, neophodne su za nastavljanje napora da se oslobode taoci i da se evakuišu civili i strani državljani iz Pojasa Gaze“, istakao je Putin.
On je, takođe, zahvalio predsjedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju i svim egipatskim kolegama za pomoć u rešavanju „složenih pitanja u vezi s prijemom Rusa koji su se izbavili iz zone sukoba i njihovim slanjem u domovinu“.

Ramafosa: Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju

Predsjednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa ocijenio je da je primarni uzrok sukoba na Bliskom istoku to što je Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju.
„Primarni uzrok tog sukoba je to što je Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju, što se odražava u rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2334. U toj rezoluciji se navodi da izraelske naseobine (na palestinskoj teritoriji) predstavljaju nečuveno narušavanje međunarodnog prava“, izjavio je južnoafrički lider.
(Sputnjik.rs)
- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime