29.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Protest protiv nasilja danas u Podgorici

NVO “Sistem”, danas od 18 sati organizuje protest protiv nasilja na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Kampanja će kako najavljuju trajati sve dok se ne ispune zahtjevi sa protesta. Poručuju “Ja sam tvoj glas – Zajedno protiv nasilja”.

Članica NVO Sistem Aleksandra Labović kazala je u emiji Dobro jutro Crna Goro da bezbroj razloga za organizovanje protesta ali kao najveći navela je povećan broj nasilja u našoj zemlji u posljednje vrijeme.

“Žrtve nasilja se osjaćaju nezaštićeno, instituicje i sistem naklonjeni su nasilnicima, pedofilima, siledžijama, ubicama”, kazala je Labović.

Podsjetila je da je nedavno silovatelju kazna skraćena sa 15 na 8 godina zatvora.

“To je sramno za našu državu i naš narod”, kazala je.

Ona je pitala: “Zanima nas zašto registar za pedofile koji je trebalo da bude gotov sredinom decembra prošle godine još uvijek nije gotov? Pola godine se kasni. Zanima nas zašto se Zakon o kastraciji, koji je bio predložen prije par godina, više ne pominje? Interesuje nas ko štiti našu djecu? Zašto ljudi koji su na vlasti a finasiraju se od našeg novca ne obavljaju posao onako kako treba? Do kada će to da traje?”.

Labović je istakla da je u Crnoj Gori, kada je nasilje u pitanju, upaljen crveni alarm.

“Sve više i više je nasilja a niko ne reaguje na pravi način”, kazala je labović i pozvala građane koji žele da u Crnoj Gori bude što manje nasilja, da im se pridruže.

Direktorica NVO Sistem Neda Radović kazala je da će se okupljati dok ne osvijeste Crnu Goru da nasilje ne smije biti prihvatljivo i da treba da se borimo za pravdu. Ona je izrazila nadu da će im se u toj borbi pridružiti i institucije.

Predsjednik Internacionalane policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić poručio je da u našoj zemlji treba mijenjati sudsku granu vlasti.

“U crnogorskom sudstvu treba sprovesti veting i pokazati da u našem sudstvu nije mjesto onima koji ne sude adekvatno. Dok ne očistimo sudstvo neće biti ni adekvatnih presuda… Smatram da zajedno treba da pošaljemo jasnu poruku sudijama da ne bježe od vetinga”, kazao je Pekić.

Poručio je i da treba mijenjati Krivični zakonik Crne Gore.

Izvor: RTCG

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime