30.8 C
Podgorica
25.06.2024.

Poslanici PES-a podnijeli Predlog za izmjenu i dopunu Zakona o energetici

Klub poslanika Pokret Evropa sad predao je juče, u skupštinsku proceduru, Predlog za izmjenu i dopunu Zakona o energetici.

Kako je na mreži X objavio šef Poslaničkog kluba PES Vasilije Čarapić, cilj je rješavanje problema priključenja elektrana koje se napajaju iz obnovljivih izvora energije na način što se omogućava priključenje uz operativna ograničenja ili priključenje sa ograničenom odobrenom snagom.

Prema njegovim riječima, implementacijom ovog rješenja stvorili bi se uslovi da se na prenosnu mrežu priključi više od 30 solarnih ili vjetro elektrana i prije neophodne dogradnje kapaciteta prenosnog i distributivnog sistema, što je investicija čija realizacija može potrajati između sedam do 10 godina.

“Očekujemo široku podršku u Skupštini Crne Gore za usvajanje ovog predloga budući da se ovom mjerom i) značajno poboljšava investicioni ambijent za ulaganja u energetski sektor, ii) pozitivno utiče na prihodnu stranu budžeta, iii) značajno doprinosi realizaciji ciljeva iz Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Crne Gore do 2030. godine”, napisao je Čarapić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime