19.9 C
Podgorica
30.05.2024.

Portugal je čak 95 odsto električne energije proizveo iz obnovljivih izvora energije

Portugalski mrežni operater REN objavio je da je u toj zemlji prošlog mjeseca 94,9 dosto električne energije proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, što je veliki uspjeh u ovom sektoru.

Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, najviše električne energije proizvodi se u hidroelektranama (48 odsto), zatim u vjetroelektranama (30 odsto), a ostatak u solarnim elektranama.
Međutim, prema podacima REN-a, proizvodnja u solarnim elektranama značajno je porasla. Naime, prošlomjesečni porast proizvodnje u solarnim elektranama bio je najveći mjesečni porast ikada. Tada je postignuto da se 10 posto potreba za električnom energijom podmiruje korištenjem sunčeve energije.
U Portugalu je u prva četiri mjeseca ove godine udio fosilnih goriva u proizvodnji električne energije bio devet odsto. U tom kontekstu potrebno je izdvojiti činjenicu da je potrošnja plina u prva četiri mjeseca ove godine prepolovljena u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.
Zanimljivo je da 94,9 posto udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije nije nacionalni rekord Portugala. Najveći udio bio je 1978. godine, kada je iznosio 95,4 odsto.
Ova je zemlja napravila veliki iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije i to sa 27 odsto u 2005. na 54 odsto u 2017. Prije tri godine počela je postupno ukidati proizvodnju ugljena i povećava svoj hidroenergetski potencijal.
Nadalje, lani je bila treća u svijetu po korištenju vjetra za proizvodnju električne energije (29 odsto). Slijede Irska (36 odsto) i Danska (58 odsto).
Kako je objavila britanska organizacija Ember, Portugal je svoj vrhunac u korištenju vjetra za proizvodnju električne energije imao 2019. godine.

(Euronews)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime