9.1 C
Podgorica
23.02.2024.

Ponovo prekršeno primirje u Sudanu, Afrička unija održava vanrednu sjednicu

Napori međunarodne zajednice da se održe razgovori između zaraćenih generala u Sudanu posustaju, jer je prekršen još jedan prekid vatre, a Afrička unija planira da večeras održi vanrednu sjednicu o tome kako okončati konflikt.

Borbe u Sudanu ušle su u treću nedjelju, i dosad je ubijeno više od 500 ljudi, a oko 100.000 ljudi je moralo da napusti zemlju, prema navodima Ujedinjenih nacija, prenio je Rojters.

Region se sada priprema za mogućnost da primi više od 800.000 ljudi, koji bi mogli da prebjegnu u susjedne zemlje, rekao je visoki komesar za izbjeglice Filipo Grandi.

Vazdušni udari, jako granatiranje i pucnjava iz vatrenog oružja nastavila se u gradovima širom Sudana, uključujući i u Sudanu, u vrijeme dok sudanska vojska pokušava da gađa baze i nabavne lance koje koriste rivalske Snage za brzo djelovanje (RSF), navele su zapadne diplomate, ali i dokument UN u koji je uvid imao Blumberg.

Portparol UN rekao je da se planira sastanak između lidera vojske Abdela Fataha al Burhana, i lidera RSF Muhameda Hamdana Dagala u Saudijskoj Arabiji, koja je podržavala obije strane prethodnih godina, ali da datum još nije određen.

Zaraćene strane su optužile jedna drugu da su još jednom prekršile dogovoreno primirje. Afrička unija će održati vanredni sastanak na kojem će učestvovati važniji generali iz regiona o tome kako zaustaviti konflikt, rekao je predsjednik AU Musa Faki Mahamat.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime