23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Pepić: Manjinska vlada samo za pretumbaciju političke scene

Građanski aktivista i istoričar Dževdet Pepić kazao je da je priča oko manjinske vlade samo gubljenje vremena, te da to nije rješenje već samo pretumbacija na političkoj sceni. Upozorio je da nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine nije došlo do razmontiranja starog sistema koji je stvorila Demokratska partija socijalista (DPS).

“ Teško će se manjinska vlada sastaviti i ako se sastavi pitanje je ko joj pruža podršku. Trebalo je ići na razmontiranje sistema nepotizma i korupcije koji je stvorio DPS, a ništa se nije uradilo po tom pitanju. I mi smo izgubili ogromno vrijeme. Trenutna politička situacija je ništa novo. Ja sam 30. avgusta glasao, ne samo protiv DPS-a nego i njegovih satelita. Ne znam može li se ići ka evropskom putu sa ovim ljudima koji su 30 godina bili u mogućnosti da nešto urade, a nijesu. Najpoštenije bi bilo da se ide na izbore i sa otvorenim izbornim listama. U Crnoj Gori svako svakoga zna. Hoću da znam koga biram. Ne vidim da me Fatmir Đeka, Nik Đeljošaj i Ervin Ibrahimovićmogu voditi ka evropskom putu. Gdje su bili do 30. avgusta 2020? Treba da sredimo stanje u našoj kući, a ono je katastrofalno. Nijesam dao glas nekome da bi mi sklapao paktove sa predstavnicima onih političkih grupacija, kao što je SD. Kakva razlika je bila u vladanju Damira Šehovića i Duška Markovića do 2020. godine. Ta priča o evropskom putu nam dođe kao pokriće za neko lično bogaćenje, istakao je Pepić u intervjuu za “Dan”, dodajući da je potpuno neizvjestan rasplet trenutne političke situacije.

Odgovarajući na pitanje o sve lošijoj socioekonomskoj situaciji u zemlji, Pepić navodi da je ona oduvijek teška, ali da sumnja da može doći do socijalnih nemira.

“ Nijesmo navikli da se bunimo javno za glavno. Prije dvadesetak dana kada je bio poziv za bunt protiv podizanja cijena goriva, na tim skupovima se pojavilo više novinara nego građana. Najveći problem u Crnoj Gori u ovom trenutku je težak socioekonomski položaj najvećeg dijela građana. Kroz istoriju smo pokazali da smo specifično društvo koje je usvojilo sistem bogatih pojedinaca sa veoma siromašnim građanima. I što je najinteresantnije, ti siromašni građani se svađaju zbog tih bogatih ljudi. Više nas interesuju identitetska i politička pitanja – ko će sa kim, globalna politika, a ne ono što je najbitnije, naš svakodnevno težak život .”, ocjenjuje Pepić.

Pepić ističe da je veoma negativno što je crnogorsko društvo nepravedno.

“Ne bi mi smetalo da je poslanička plata i 4.000 eura, ali da je prosječno primanje u Crnoj Gori 2.500. Najveći naš problem je što smo nepravedno društvo. Pogledajte, u Crnoj Gori imate ljude koji imaju više stanova nego skoro godina. U Crnoj Gori ima više službenih automobila od bilo koje druge zemlje na svijetu. U Crnoj Gori funkcioner koji je imao primanje preko 2.000 do 3.000 eura dobije stan za ratu od 20 do 40 eura. Međutim, s druge strane najveći dio građana Crne Gore je gladan. Nije nikakva sramota biti siromašan, ali je velika sramota da vas drže još u siromaštvu. Mi smo partitokratsko društvo u kome nam je najbitnije koga ćemo od naših zaposliti. Nemamo ni razvijenu privredu, a bez nje nema ni napretka. Svi hoće da su eksperti u politici. Najveći poslodavac su nam postale političke partije. Ja znam čovjeka koji je za godinu promijenio čak četiri partije, samo da bi sačuvao funkciju .”, ističe Pepić.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime