19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Pavićević: Sve oko zarada u zdravstvu će biti definisano zakonom koji će biti spreman na proljeće

Sve stvari oko zarada u zdravstvu biće definisane Zakonom o zaradama u javnom sektoru, koji će biti spreman na proljeće, kazao je potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalna pitanja Srđan Pavićević, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zdravstva.

Poručio je, između ostalog, da ne može biti “jednostranih istupa i ultimatuma”, te da je dijalog “početna premisa”.

‘’Današnji sastanak je početak razgovora između svih relevantnih predstavnika Vlade i predstavnika samostalnog i reprezentativnog sindikata zdravstva oko najavljenog štrajka u vezi sa niskim primanjima odnosno potrebom povećanja plata. Jako mi je drago da su kolege i sa jedne i sa druge strane shvatile da je ovo proces dogovaranja i da taj proces ne može biti otvoren i zatvoren na jednom sastanku. Pogotovo, da se nikakve odluke i stavovi ne mogu donositi apriori. Mogu se donositi aposteriori kad iscrpimo sve teme, relevantne inpute i sve mogućnosti. Ne bih volio da se istrčavamo u javnost sa stvarima koje su proizvoljne i nepovjerene. Naime, stav Vlade, Ministarstva zdravlja i Kabineta potpredsjednika u čijoj je ingerenciji zdravstvo, jeste da ćemo sve stvari oko zarada u zdravstvu izdefinisati Zakonom o zaradama u javnom sektoru koji će na proljeće biti spreman”, saopštio je Pavićević.

Kazao je da će taj zakon biti krovni dokument koji će pokušati da ispravi “sve anomalije koje sada postoje”. “Konkretno, za srednji medicinski kadar i nemedicinsko osoblje jako je bitni napraviti stratifikaciju svega onoga što znače njihova primanja jer ne možemo srednjem medicinskom kadru davati ista primanja nezavisno od kompleksnosti njihovog posla i količine rizika”, dodaje on.

Poručio je da Zakon o zaradama u javnom sektoru “treba da uradimo zajedno, po principu partnerstva”.

“Predstavnici Vlade i predstavnici sindikata moraju sjesti za sto i uraditi sve što je u našoj moći da ono s čim raspolažemo raspodijelimo na najbolji mogući način. A to znači da Zakon treba pretrpjeti značajne izmjene i modifikacije kako bi u drugom koraku, Granski kolektivni ugovor, s osloncem na Zakon mogao iznijansirati specifičnosti koje se tiču primanja medicinskog i nemedicinskog kadra”, navodi Pavićević.

Kazao je da su razgovori “tek počeli”.

“Iako neko želi da ovaj sastanak predstavi kao kraj priče, ja sam duboko ubijeđen da je ovo tek početak. Bez dijaloga relevantnih sagovornuka i socijalnih partnera ne možemo da dolazimo do zaključaka i rešenja. Konačno u ovoj zemlji moramo da shvatimo da nema i ne može biti jednostranih istupa i ultimatuma. Dijalog je početna premisa. A naši razgovori su tek počeli. Svakako da će biti kompeksni jer moraju da daju najbolja rešenja koja će zadovoljiti i jednu i drugu stranu”, navodi potpredsjednik Vlade.

Ministarstvo finansija je, kako je kazao, organ koji će reći ima li prostora za povećanje.

“Zato je ovaj sastanak na njihovom terenu. Ja lično smatram da ne treba biti rigidan. Da moramo shvatiti da zdravstvo nije profitabilna djelatnost. To je djelatnost koja pakuje jedan proizvod koji nema cijenu. Taj proizvod se zove zdravlje nacije. Zdrava nacija može sve. Bolesna nacija ne može ništa”, zaključuje Pavićević.

(Vijesti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime