15 C
Podgorica
16.04.2024.

Pantoviću trinaest i po godina zatvora za ubistvo Zorana Ašanina u motelu “Krstac”

Tridesetpetogodišnji Goran Pantović, rođen u Mojkovcu, sa stalnim boravištem u Herceg Novom, juče je u Višem sudu u Bijelom Polju osuđen na trinaest i po godina zatvora zbog ubistva Zorana Ašanina, vlasnika motela “Krstac”.

Pantoviću se sudilo zbog krivičnog djela ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih naprava. Presudu je saopštio predsjedavajući tročlanog vijeća Dragan Mrdak.

“Pantović je kriv što je lišio života Zorana Ašanina i u njega ispalio osam hitaca, od toga osmi u glavu, i nanio mu teške tjelesne povrede od kojih je kod njega nastupila smrt. Nakon ubistva je pobjegao, ali je akcijom policije pronađen i lišen slobode. Nema elemenata da je u pitanju teško ubistvo, jer se na osnovu uvida u video-zapis iz restorana “Krstac” došlo do uvjerenja da okrivljeni nije došao da liši oštećenog života i da je to uradio nakon što ga je ovaj vrijeđao i prijetio njegovoj porodici”, kazao je sudija Mrdak obrazlažući presudu, prenosi portal Dan.

Dodao je da je Pantović za ubistvo dobio 13 godina, a za nedozvoljeno držanje oružja osam mjeseci.

“Izrečena mu je jedinstvena kazna od trinaest i po godina i istovremeno je donijeto rešenje o produženju pritvora”, rekao je sudija Mrdak.

Nakon što je sudija saopštio visinu kazne, iz dijela sudnice gdje se nalazila porodica pokojnog Ašanina začuo se povik: “Sram vas bilo‘”.

Vidno nezadovoljan, brat ubijenog Ivan Ašanin kazao je nakon izlaska iz sudnice, da je Pantoviću trebalo da se sudi zbog ubistva na podmukao način i iz koristoljublja.

“Očigledno je bilo tokom ovog pretresa šta radi uigrani tandem sudija Dragan Mrdak i branilac optuženog Vidomir Bošković. U pitanju je sramno i kriminalno udruživanje s kriminalnim klanovima, što je bilo toliko očito”, rekao je Ašanin.

On je dodao da ne treba biti pravnik pa znati da je u ovom slučaju u pitanju ubistvo po tri elementa.

“Moj brat je ubijen na podmukao i svirep način i iz koristoljublja. Nakon sedam ispaljenih hitaca, uslijedio je i osmi, ovjera na kraju. To se svuda kvalifikuje kao teško ubistvo. Kod nas u Crnoj Gori ne. Ovdje se vidi dokle nam je sudstvo došlo. Nadam se da su stari elementi ovog našeg korumpiranog sudstva pri kraju, da su definitivno na izmaku i da će u naredom periodu biti daleko bolje. Nadam se u Apelacioni sud Crne Gore, koji, čini mi se, jedini drži do svog digniteta”, kazao je Ašanin i najavio da će preko svog punomoćnika podnijeti žalbu na presudu.

Goranu Pantoviću je na teret stavljeno da je 25. aprila 2021. godine, oko 14 časova, ubio vlasnika restorana “Krstac” Zorana Ašanina (65), kada je iz pištolja u njega ispalio osam hitaca. Dok je Ašanin sjedio za stolom, Pantović mu je pucao u leđa i glavu.

Bošković: Ubistvo u stanju afektivne napetosti

Advokat Vidomir Bošković kazao je da je odbrana tokom čitavog pretresa tvrdila da je riječ isključivo o ubistvu, a ne o teškom ubistvu, što je sudsko vijeće na kraju i prihvatilo.

On je i prilikom davanja završnih riječi saopštio da nema mjesta nijednom dokazu da je djelo učinjeno na podmukao način, već je to urađeno namah.

“Nije kod Pantovića bilo prikrivenog postupanja, nije koristio posebno sredstvo, nije lukavo i prevarno postupao i nije smislio način i mjesto izvršenja djela. Nije mogao da upravlja svojim postupcima jer je bio u stanju afektivne napetosti, jer ga je oštećeni vrijeđao i prijetio mu. Pred sudom je da pravilno sagleda činjenično stanje i ocijeni kvalifikaciju ovog djela”, rekao je tada Bošković. Pantović je prihvatio odbranu koju je iznio njegov branilac i dodao da mu je žao što se ovo desilo.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime