37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Pad cijena u rukama poslanika

Iako se spekulisalo da takozvani ,,ekonomski zakoni” ne mogu biti na dnevnom redu Skupštine, jer je predlagač Vlada koja više nema mandat, sagovornici Radija Crne Gore tvrde da nema nikakvog ograničenja da se 28. aprila na skupštinskom dnevnom redu nađu izmjene Zakona o akcizama , PDV-u, te privremenim mjerama za ograničavanje proizvoda.

“Vlada koja je nastavila sa radom, nakon pada Vlade, ona je u gotovo punom kapacitetu što se tiče ovlašćenja, ona samo ima jedno ustavno ograničenje, koje je jasno propisano članom 110 stav 3. Ustava, da Vlada kojoj je prestao mandat ne može raspuštiti Skupštinu, dakle sva ostala ovlašćenja Vlada ima, među kojima je i predlagač za zakone i druge propise”, kazao je pravni ekspert Đorđije Blažić za RCG.

On dodaje i da je sad sudbina zakona u rukama poslanika.

“Skupština može da odluči o njima, a može i da odluči da ih uopšte sad ne stavlja na dnevni red, pa da čeka neku novu vladu koja će da se formira, pa će ona onda predložiti neke nove zakone”, ističe Blažić.

Kako bi se izbjegle sve eventualne nedoumice, odnosno ulazilo u zonu pravnog osporavanja ekonomski stručnjak Predrag Drecun predlaže sljedeće.

“Ukoliko je zakon od značaja za sve građane, onda treba nekoliko poslanika, bilo bi dobro iz više partija, više klubova, da budu potpisnici odnosno formalni predlagači tog zakona i na taj način se izbjegnu politička nadvornjavanja i uđe se u zonu konstruktivnosti”, tvrdi Drecun za RCG.

Smatra da to mogu da urade, jer kako kaže, dovoljno je da jedan poslanik predloži zakon, po Ustavu može da predloži zakon, i tako je, dodaje, problem riješen.

Poslanik Boris Mugoša najavio je da će na sjednici na Cetinju 28. aprila tražiti dopunu dnevnog reda sa predlogom zakona poslanika SD-a, kojima se omogućava korigovanje akzice, odnosno cijene goriva, a koji je podnijet u skupštinsku proceduru još više od dva mjeseca.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorRTCG
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime