26.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Osnovana prva berza struje u regionu

Slovenački ELES, srpski EMS i Evropska berza električne energije (EPEX SPOT) objavili su da zajednički formiraju prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

“Novi pravni subjekt ‘Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije – ADEX’ će ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope”, ističe se saopštenju na sajtu Seepex-a i navodi da će svi u vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a, javio je Bonitet.

Poslovno sjedište biće u Ljubljani, a glavne stalne kancelarije u Ljubljani i Beogradu.

„Na ovaj način unaprjeđujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbjeđujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rješenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost“, rekao je Aleksandar Mervar, generalni direktor ELES-a.

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da će ovo izvanredno dostignuće dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv „role model“ za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi.

Evropska berza električne energije EPEX SPOT SE i njena zavisna preduzeća upravljaju fizičkim kratkoročnim tržištima električne energije u 13 zemalja: Centralno-zapadna Evropa, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nordijska regija i Poljska. Kao dio EEX grupe, grupe kompanija koje opslužuju međunarodna berzanska tržišta, EPEX SPOT je posvećen stvaranju panevropskog tržišta električne energije.

Preko 300 članova trenutno trguje električnom energijom na EPEX SPOT-u.

Izvor: Investitor.me

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime