9.8 C
Podgorica
22.02.2024.

Odluku o izručenju Do Kvona donosi sud, a ne Milović

Apelacioni sud Crne Gore donio je rješenje, kojim je uvažio žalbu branilaca okrivljenog južnokorejskog državljanina Do Kvona, osumnjičenog za prevaru kriptovalutama. Iz ovog suda takođe navode da odluku o izručenju Do Kvona ne može donijeti ministar pravde Andrej Milović.

U saopštenju objavljenom na sajtu suda navodi se da su ukinuli rješenje Višeg suda u Podgorici od 29. decembra prošle godine i predmet vratili prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje

Prvostepenim rješenjem Višeg suda utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Južne Koreje i molbi Sjedinjenih Američkih Država.

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka ZKP-a, jer je, kako objašnjavaju, izreka rješenja nerazumljiva, rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje.

“Naime, prvostepeni sud nije imao u vidu da se u konkretnom slučaju radi o skraćenom postupku izručenja u kojem sud saglasno članu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju. Takođe, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redoslijed prispijeća zamolnica Republike Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država”, navodi Apelacioni sud.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su prošle godine na Aerodromu u Podgorici, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše.

Zbog toga su pred sudom u Podgorici osuđeni na višemjesečne zatvorske kazne.

U Južnoj Koreji je u septembru 2022. izdat nalog za hapšenje Do Kvona, nakon što su njegove kriptovalute Terra i Luna doživjele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime