19.6 C
Podgorica
30.05.2024.

Obnovljiva energija pokrila 56 odsto potrošnje struje u Njemačkoj

Energija iz obnovljivih izvora pokrila je u prvom kvartalu ove godine oko 56 odsto ukupne potrošnje struje u Njemačkoj.

To pokazuje računica Centra za solarnu energiju i izučavanje vodonika (ZSW) iz Baden Virtemberga i Saveznog udruženja za energetiku i vodoprivredu (BDEW), koja je objavljena u petak.

Ukupno su pogoni za produkciju obnovljive energije od januara do marta proizveli oko 75,9 milijardi kilovat-sati struje, što je oko devet odsto više nego u istom periodu 2023.

Samo su vetroelektrane sa proizvedene 39,4 milijarde kilovat-sati pokrile više od od četvrtine njemačkih potreba za strujom.

I hidroenergija je proteklih mjeseci sa 5,3 milijarde kilovat-sati za svoje mogućnosti natprosječno doprinijela proizvodnji struje“, navodi se u analizi dvije ustanove.

To je bilo 27 odsto više struje nego u istim mjesecima 2023. Ukupno su hidroelektrane namirile četiri odsto njemačke bruto potrošnje struje.

Udio struje iz obnovljivih izvora u potrošnji, koji u posljednje vrijeme stalno raste, pokazuje da smo na dobrom putu“, izjavila je predsjednica uprave BDEW Kerstin Andree.

To sada ima efekat i na proizvodnju struje“, rekla je Andree, dodajući da je ipak jasno da, ako se žele dostići klimatski ciljevi, “treba stisnuti gas”.

(DPA)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime