37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Obilježava se Međunarodni dan ljudskih prava

Širom svijeta obeležava se Međunarodni dan ljudskih prava, ove godine pod motom “Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve”. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je zemlje članice, civilno društvo, privatni sektor, kao i ostale da stave ljudska prava u središte svojih napora kako bi se zaustavili “današnji štetni trendovi”.

Gutereš je, u poruci povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, naveo da se “svijet suočava s međusobno povezanim izazovima za ljudska prava bez presedana”, upozorivši da su glad i siromaštvo u porastu, čime su ugrožena ekonomska i socijalna prava stotinama miliona ljudi.

Gutereš je saopštio i da se medijske slobode i bezbjednost novinara u opasnom padu u skoro svim djelovima svijeta.

“Nestaje povjerenje u institucije, naročito među mladima. Pandemija koronavirusa je dovela do povećanja nivoa nasilja nad ženama i djevojčicama”, rekao je generalni sekretar UN. 

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), povodom Međunarodnog dana za ljudska prava, istakla je u saopštenju da su krizna vremena test za zaštitu ljudskih prava.

Navela je i da moramo, pošto se ljudska prava i dalje krše, da radimo zajedno u duhu dijaloga i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, ako želimo da ostvarimo postulat sadržan u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima o svijetu, u kome su svi jednaki u pravima.

Ljudska prava su univerzalna prava koja ima svaki čovjek bez obzira na nacionalnost, pol, nacionalnost, vjeru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status. Obuhvataju pravo na život, obrazovanje, rad, zdravlje i slobodu.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština UN usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima bila je prvi pravni dokument koji je utvrdio osnovna ljudska prava, koja treba univerzalno zaštititi. Obilježavanje ovog datuma ustanovljeno je 1950. godine na Generalnoj skupštini UN.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime