15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Nuklearka Zaporožje ponovo isključena sa mreže!

Najveća nuklearna elektrana u Evropi Zaporožje još jednom je isključena sa elektrodistribucione mreže nakon što je pretrpila oštećenja usljed granatiranja, saopštile su lokalne proruske vlasti grada Energodara u kojem se nalazi elektrana.

Dalekovod Dnjeprovskaja je ponovo pogođen. Nuklearna elektrana sada radi taman toliko da ispuni svoje potrebe”, naveo je na Telegramu član regionalne administracije Vladimir Rogov.

On je dodao da su granate pogodile oblast između dva reaktora, prenosi AP.

Vojno-civilna administracija Energodara poručila je da je obustavljeno snabdjevanje strujom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina. Lokalna proruska administracija je u petak uveče saopštila da je nuklearka bila pod udarom skoro dva sata i da su je napali Ukrajinci.

Kijev i ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom nisu komentarisali ove optužbe. Nukelarka Zaporožje bila je isključena sa elektrodistribucione mreže i u avgustu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su snage Kijeva i 2. septembra pokušale da zauzmu Zaporošku nuklearku, bez obzira na prisustvo misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

Njihov pokušaj osujećen, a tom prilikom je ubijeno 47 pripadnika ukrajinskih snaga, među njima i 10 stranih plaćenika, dok je 23 diverzanata ranjeno. Bez obzira što je u Zaporoškoj nuklearki bila misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, kijevski režim je još jednom pokušao da zauzme objekat. Sinoć oko 23:00 po lokalnom vremenu preko 250 specijalaca i stranih plaćenika u dve grupe čamaca, ukupno 42, pokušalo je da se iskrca na obalu kod Energodara i mjesta Dnjeproprudno“, navodi se u saopštenju MOO Rusije.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime