19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Novi soj koronavirusa stigao u Srbiju

Nova varijanta koronavirusa stigla je u Srbiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je potvrdio prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

„Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala obezbijeđenog 30.08.2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad kovidom“, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je navela da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Prema navodima SZO, Eris je prvi put registrovan u februaru 2023. godine i od tada broj zaraženih ovom podvarijantom konstantno je rastao.

Stručnjaci navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati.

Simptomi kovida uključuju: temperaturu, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

(N1)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime