15.9 C
Podgorica
28.05.2024.

Njemačka bi do kraja 2024. mogla imati 2,8 miliona nezaposlenih

Slabost njemačke ekonomije počinje se primjećivati i na tržištu rada, upozorio je ekonomski institut IW u najnovijem istraživanju, procijenivši da bi broj nezaposlenih do kraja godine mogao dostići najviši nivo u gotovo deset godina.

Do kraja godine Njemačka bi trebala imati gotovo 2,8 miliona nezaposlenih, najviše od 2015. godine, pokazuje istraživanje pod naslovom “Povratak nezaposlenosti?”. Brojka je još uvijek znatno niža nego u 2005. godini kada je bez posla bilo gotovo 4,9 miliona njemačkih građana, napominju autori istraživanja.

“Tržište rada bilo je lani prilično stabilno, uprkos recesiji. Ove godine jače osjećamo posljedice ekonomske krize”, rekao je stručnjak za tržište rada IW-a Holger Schaefer.

“Planovi firmi ne signaliziraju veći broj zaposlenih do kraja godine. Broj novoprijavljenih slobodnih radnih mjesta pao je u martu na najniži nivo u pet godina”, naglasio je.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porašće u ovoj godini na šest odsto, izračunali su u IW-u. Vlada pak očekuje da će iznositi 5,8 odsto i biti veća za 0,1 odstotni bod nego u 2023. godini. U 2025. trebala bi pasti na 5,7 odsto.

“Postupno oživljavanje ekonomije vjerovatno će rezultovati ponovnim zapošljavanjem i postupnim smanjenjem nezaposlenosti”, piše u vladinim proljetnim prognozama.

Njemačka ekonomija smanjila se u 2023. za 0,3 odsto, ali broj zaposlenih porastao je za 340.000 ili 0,7 odsto, prenose Financije hr.

Stručnjaci IW-a povećanje pripisuju nastojanjima kompanija da zadrže kvalifikovane radnike čak i ako za njih nemaju dovoljno posla, u strahu od manjka radne snage u budućnosti zbog demografskih promjena. No, ne mogu to raditi u nedogled.

“Kako se period slabosti produžava, sve su veće šanse da će broj zaposlenih morati biti prilagođen jer će kontinuirani pad produktivnosti potkopati konkurentnost firmi”, podsjeća Schaefer.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime