15 C
Podgorica
16.04.2024.

New York Times: Otvaranje Sky prepiski ubrzalo pad Mila Đukanovića

Kada su policijske službe u zapadnoj Evropi razbile ‌‌šifrovanu telefonsku aplikaciju popularnu među trgovcima drogom, poruke koje su dešifrovali iz balkanske države Crne Gore pružile su šokantne dokaze o državi zarobljenoj zločinom, piše „New York Times“.

Autor teksta Endrju Higins opisuje kako je jedan crnogorski policajac razgovarao o pošiljkama kokaina sa ozloglašenim kriminalnim bosom, a onda sin čelnice Vrhovnog suda nudio da utiče na presude i pomogne u švercu.

Piše i da je drugi policajac poslao fotografije vođi organizovane kriminalne grupe kako bi pokazao da je njegova policijska jedinica uhapsila članove rivalske bande. Jednoj žrtvi je zabio pištolj u grlo.

Poruke, koje su podijeljene tužiocima u Crnoj Gori 2021. godine, ali su postale dostupne tek prošle godine, pomogle su da se ubrza pad Mila Đukanovića (61), lidera s najdužim stažom u Evropi, do njegovog poraza na predsjedničkim izborima u aprilu, navodi „New York Times“.

Godinama su se kovitlale glasine o dosluhu Đukanovića sa kriminalcima, što je on uvijek negirao.

– Bilo je evidentno da su institucije zarobljene korupcijom i organizovanim kriminalom – rekao je Đukanovićev nasljednik Jakov Milatović u intervjuu prošlog mjeseca, prvog dana na poslu na mjestu predsjednika u Podgorici, glavnom gradu.

‌Novi predsjednik, bivši ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj, školovan na Oksfordu, rekao je da je došlo vrijeme da se prestane sa slijeganjem ramenima kao odgovor na „široko rasprostranjenu percepciju da je cijeli sistem korumpiran”.

– Sve je krenulo od vrha i taj vrh je politički poražen – rekao je Milatović, obećavajući da će očistiti pravosuđe i policiju, imenovati novog guvernera Centralne banke i okončati, kako je rekao, „državu zarobljenu kriminalcima“.

Koliko daleko on može ići zavisi u velikoj mjeri od toga da li će parlamentarni izbori 11. juna potvrditi političko slabljenje Đukanovića.

– Taj proces je počeo prije tri godine kada je njegova ranije nepobjediva vladajuća partija izgubila kontrolu nad parlamentom, i moć da imenuje ministre odgovorne za sprovođenje zakona – navodi se u članku.

U četiri oka, evropske diplomate su se dugo žalile na probleme u Crnoj Gori, ali su rekli da „malo toga mogu da urade“.

To je djelimično bilo zato što su Sjedinjene Države bile fokusirane na to da se zemlja pridruži NATO-u, uprkos „protivljenju proruskih neprijatelja Đukanovića“, i nije ih zanimalo da mnogo ljuljaju.

Crna Gora, zemlja sa lijepim planinama, prekrasnim plažama i samo 625.000 ljudi, nalazi se na posljednjem dijelu obale Mediterana koja nije već bila u alijansi

Bilo je i oskudnih čvrstih dokaza o dosluhu sa kriminalcima, barem dok se policija nije infiltrirala u aplikaciju za razmjenu poruka Sky ECC, koja se ugasila nakon što su ‌Sjedinjene Američke Države 2021. godine optužile njene rukovodioce za prevare.

Po dešifrovanim porukama upućenim tužiocima u Podgorici postupljeno je tek prošle godine, kada su procurile u lokalne medije i dovele do talasa hapšenja ljudi koji su se nalazili pomenuti u porukama, a svi su imenovani tokom duge vladavine Đukanovića.

Među njima je bila i dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, njen sin Miloš, državni tužilac, i nekoliko policajaca, uključujući još jednog čestog korisnika Sky ECC aplikacije Petra Lazovića, sina bivšeg šefa Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala.

‌- Da su crnogorski kriminalci, neki od njih basnoslovno bogati zahvaljujući trgovini kokainom i švercu cigareta u Evropu, potčinili djelove policije i pravosuđa, godinama je bila javna tajna, ali su „bili nedodirljivi“ – rekao je premijer Crne Gore Dritan Abazović, pa nastavio:

– Narko karteli i šverceri cigareta napravili su mrežu koja je finansirala političke partije, političke partije su dobile vlast i kriminalci su se osećali prijatno. Ali, poslije nedavnih promjena sve se sada ruši – kazao je Abazović, a prenio „New York Times“.

Đukanović je dugo negirao da ima veze sa organizovanim kriminalom, odbacujući takve optužbe kao djelo njegovih političkih neprijatelja i dezinformacije koje su proizvele Srbija i Rusija, koje su obje želele da on nestane zbog njegove podrške NATO-u, kome je Crna Gora pristupila 2017. godine.

Milatović, novi predsjednik, takođe snažno podržava NATO, iako neki od njegovih pristalica ne.

Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore Crne Gore i branilac Vesne Medenice, rekao je da je njegova branjenica okrivljena za grijehe njenog sina, koji je možda obećao gangsterima da bi preko svoje majke mogao da preokrene snagu pravde u njihovu korist.

– Ali nema dokaza da je ikada razgovarala sa tim ljudima ili da im je uzela novac – rekao je Begović.

Majka, za razliku od sina, zavisnika od kokaina, dodao je, nikada nije koristila aplikaciju Sky ECC.

Milatović je odbio da kaže da li bi želio da se njegov prethodnik procesuira, rekavši samo da Đukanović, kao bivši predsjednik, „može da ima kancelariju, auto i naknadu, ali da nema imunitet.

– Đukanović je demantovao glasine da planira da se preseli u Dubai, rekavši na oproštajnoj konferenciji za novinare da nije uradio ništa loše i da će ostati u Crnoj Gori. Italijanski tužioci koji istražuju mafiju, sumnjičili su Đukanovića da je vodio šemu za šverc cigareta prije skoro 20 godina, ali su odustali od planova da ga krivično gone nakon što je Crnu Goru vodio ka nezavisnosti od Srbije 2006. godine, što mu je dalo imunitet, jer ga je učinio liderom suverene države – piše „New York Times“.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime