23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Na sjeveru Kosova glasanje o smjeni albanskih gradonačelnika

U četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, u nedjelju se glasa za ili protiv smjene albanskih gradonačelnika.

„U Sjevernoj Mitrovici u prvom satu od otvaranja biračkih mjesta niko nije iskoristio pravo glasa“, javio je novinar Radija Slobodna Evropa (RSE) sa lica mjesta.

Ista situacija je u Zubinom Potoku, na biračkom mjestu u zgradi opštine, kao i u Leposaviću gdje se glasa na 19 biračkih mesta.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), pravo glasa ima 46,556 birača, od kojih su 1.461 novi.

Po odluci Centralne izborne komisije, u Leposaviću je otvoreno osam biračkih mjesta, u kojima se glasa od sedam do 19 časova.

U Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici otvoreno je po pet biračkih mjesta.

CIK je morao da pronađe alternativne lokacije za biračka mjesta, jer obrazovne institucije koje u četiri opštine na sjeveru Kosova rade u sistemu Srbije nisu dale dozvolu da se koriste njihove prostorije.

Građani sa „DA“ ili „NE“ mogu da odgovore na pitanje da li se slažu da gradonačelnik u njihovoj opštini bude razriješen.

Da bi glasanje bilo uspješno, neophodno je da opciju „DA“ zaokruži najmanje 50 odsto plus jedan birač sa pravom glasa u svakoj od četiri opštine na sjeveru Kosova.

Nakon toga rezultat se šalje predsjednici Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Ukoliko glasanje bude neuspješno, gradonačelnici ostaju na vlasti, a nova inicijativa za njihovu smjenu može biti pokrenuta za godinu dana.

Većinsko srpsko stanovništvo u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku ne prihvata albanske gradonačelnike, ali je izvjesno da 21. aprila ne glasa za njihovu smjenu, jer je na bojkot pozvala Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda.

Albanski gradonačelnici su na vlast došli jer je Srpska lista pozvala građane da bojkotuju izbore u aprilu 2023. koji su organizovani nakon što su Srbi napustili kosovske institucije novembra 2022. na inicijativu te stranke.

Ta partija je u međuvremenu zatražila nove izbore i podržala peticiju građana za smjenu gradonačelnika, da bi 7. aprila saopštila da na glasanju za smjenu gradonačelnika neće učestvovati.

Glasanje 21. aprila se organizuje na osnovu Administrativnog uputstva koje je Vlada Kosova izdala poslije pritiska međunarodne zajednice da raspiše nove izbore u opštinama na sjeveru.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime