29.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Na kraju smjene graničari dijelili plijen?

Dio graničnih policajaca navodno je mjesecima, u gotovo svakoj smjeni u kojoj su radili, uzimao mito od osoba koje su ulazile ili izlazile iz države.

To je Vijestima rečeno nezvanično iz više izvora uključenih u istragu koja je juče rezultirala hapšenjem graničara sa Božaja Nikole Janičića, Zorana Radonjića, Igora Živkovića, Envera Drešaja, Moma Popivode, Ivana Boljevića, Vasa Radunovića i Dragomana Miloševića.

“Na ulaznoj i izlaznoj traci po jedan iz smjene bio je zadužen da uzima novac, a onda su na kraju smjene dijelili ‘plijen’. Mjesecima su nadzirani i došlo se do dokaza da je riječ o ozbiljnoj cifri novca koji su uzeli kako bi uradili, odnosno propustili da učine službenu radnju… Oni koji su ih podmićivali, novac bi stavljali u putne isprave”, kazao je sagovornik iz istrage.

Nije precizirano o kojoj cifri je riječ, ali jeste da je dokazano da su policajci primili mito od 27 osoba protiv kojih je podnijeta krivična prijava.

Sedmorica graničnih policajaca slobode je juče lišena na radnom mjestu, na Graničnom prelazu Božaj, a jedan u Danilovgradu.

Lisice na ruke stavljene su im nakon što su ih razoružali pripadnici Posebne jedinice policije.

Tokom akcije jednom od osumnjičenih pozlilo je i on je transportovan prvobitno u Službu hitne medicinske pomoći u Tuzima, a potom je hospitalizovan u podgoričkom Kliničkom centru.

Na vanrednoj konferenciji za medije ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović nije precizirao koliko su novca uzimali osumnjičeni.

“Materijalni dokazi upućuju na sumnju da su policijski službenici koji su lišeni slobode u dužem vremenskom periodu uzimali novac od putnika koji su prelazili granični prelaz kako bi propuštali da izvrše službene radnje i takođe, u okviru svojih ovlašćenja uzimali su novac za službene radnje koje su morali da izvrše”, kazao je Šaranović.

Istakao je da službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije u nastavku te akcije, a u saradnji sa službenicima Sektora za borbu protiv kriminala i po nalogu postupajuće tužiteljke, preduzimaju dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju lišenja slobode stranih državljana koje sumnjiče da su podmićivali policajce na graničnom prelazu “Božaj”.

Istakao je da su MUP i Uprava policije fokusirani na postizanje punog integriteta te institucije i da je njihov prioritet odlučna borba protiv kriminala i korupcije.

Šaranović je istakao da je svjestan da su hapšenje dvojice bivših direktora UP, dvojice pomoćnika direktora te bezbjednosne institucije, al i brojnih policajaca stavili teret na ugled policijskog aparata.

“Zbog svega navedenog, ali i zbog duga prema časnim, hrabrim i profesionalnim policajcima koji svakodnevno rizikuju život ne bi li na najbolji način garantovali bezbjednost građanima Crne Gore i ljudima koji u njoj borave, dužni smo da iskorijenimo korupciju u našim redovima”, kazao je on.

Naglasivši da je pokrenut čitav niz kontrolnih mehanizama unutar ministarstva koji daju zavidne rezultate, Šaranović je istakao da su priveli kraju posao koji “sada je jasno iz kojih razloga, neko nije htio da završi godinama” – donošenje pravilnika o kontroli imovine, prihoda i životnog stila policijskih službenika.

“Ovaj pravilnik koji će biti osnov za provjeru imovine i životnog stila svih policijskih službenika smo završili u najkraćem mogućem roku, isti je upućen na mišljenje nadležnim državnim organima, a ostalo je jedino da dobijemo mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Dakle, naš cilj nije samo da otkrijemo svako nezakonito postupanje policijskih službenika, već i da profesionalne policajce zaštitimo od ovakvog tereta… Navedene akcije će u narednom periodu biti nastavljene kroz zajedničke aktivnosti unutrašnje kontrole policije i sektora za borbu protiv kriminala, jer naša riješenost da nećemo ostati nijemi i slijepi ni na jednu nezakonitost i zloupotrebu mora biti jasna svima”, poručio je Šaranović.

ODT: Izdali smo nalog za hapšenje osam policajaca
Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, kojim rukovodi Duško Milanović, saopšteno je da je to tužilaštvo izdalo nalog da se uhapsi osam graničnih policajaca.

“U predmetu koji je u radu u ovom tužilaštvu zbog krivičnog djela – primanje mita, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, izdalo je nalog Ministarstvu unutrašnjih poslova – Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije da se liši slobode osam policijskih službenika Sektora granične policije (J. N., R. Z., Ž. I., E. D., P. M., B. I., R. V. i M. D.)”, piše u saopštenju tužilaštva.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je na konferenciji za medije da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, u koordinaciji sa postupajućom tužiteljkom Ivanom Petrušić Vukašević, Sektorom granične policije i Posebnom jedinicom policije, realizovalo višemjesečnu operativnu akciju.

“Navedena akcija je sprovođena i bila usmjerena na otkrivanje nezakonitog postupanja policijskih službenika u vršenju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlašćenja. Na osnovu utvrđenih činjenica i dokaza koji su ukazivali na nezakonito postupanje policijskih službenika, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, podnijelo krivičnu prijavu protiv osam policijskih službenika zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela u produženom trajanju primanje mita iz čl. 423 KZCG, kao i protiv 27 stranih državljana Albanije, Kosova i Turske, koji su u pojedinačnim slučajevima počinili isto toliko KD iz čl. 424 KZ – davanje mita”, rekao je Šaranović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Izvorvijesti
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime