11.9 C
Podgorica
7.12.2023.

Monstat: Cijene u oktobru bile niže nego u septembru

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su u odnosu na septembar u prosjeku bile niže 0,3 odsto, pokazuju podaci Monstata. To je drugi put u ovoj godini da je zabilježena deflacija, nakon što su u martu u odnosu na februar cijene pale 0,7 odsto.

Potrošačke cijene su u oktobru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 6,1 odsto.

„Najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imali su pad cijena u grupama povrće, usluge smještaja, voće, mlijeko, sir i jaja”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene u periodu januar-oktobar, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku bile više 9,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u oktobru je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama odjeća i obuća 6,2 odsto i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,8 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama restorani i hoteli 2,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,7 odsto, ostala dobra i usluge 0,9 odsto, zdravlje 0,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,6 odsto, prevoz 0,2 odsto, alkoholna pića i duvan i rekreacija i kultura po 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime