6 C
Podgorica
10.12.2023.

MKI: Kineski investitori zainteresovani za razvojne projekte iz oblasti saobraćaja

Kineski investitori zainteresovani su za razvojne projekte iz oblasti saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.

Državni sekretar Admir Šahmanović, sekretarka Mirsada Bošnjak i generalni direktor za putnu infrastrukturu Miroslav Mašić sastali su se u Ministarstvu sa predstavnicima kineske kompanije Shandong Hi-Speed Group China Shandong Internatinal Economic&Technical Cooperation Group.

Predstavnici Ministarstva izrazili su zadovoljstvo zainteresovanošću kompanije Shandong Hi i predstavili najznačajnije projekte čija se realizacija može očekivati u narednom periodu i za koje se može očekivati interesovanje svjetskih kompanija, a u koje se ubraja i Shandong Hi.

Šahmanović je predstavio buduće projekte na modernizaciji željezničke infrastrukture, nastavak izgradnje auto-puta Bar-Boljare, izgradnju Jadransko-jonskog autoputa, sa posebnim osvrtom na planirani međudržavni projekat sa Kosovom, zatim međudržavni projekat sa Bosnom i Hercegovinom, kao i niz projekata na izgradnji i rekonstrukciji magistralnih i regionalni puteva u Crnoj Gori.

Kinesku delegaciju je predvodio zamjenik generalnog direktora, Lu Yao, koji je iskazao zainteresovanost i spremnost kompanije da u skladu sa crnogorskim propisima učestvuje na realizaciji infrastrukturnih projekata, predstavljajući oblasti u kojima se njihova kompanija pozicionirala na svjetskom tržištu, sa posebnim akcentom na izgradnju putne i željezničke infrastrukture.

Pored projekta izgradnje bulevara Tivat-Jaz, on je predstavio projekte koje uspješno realizuju u regionu, a u pitanju su brze saobraćajnice Valjevo-Lajkovac i Požarevac-Golubac, auto-put Banjaluka-Prijedor, kineski kulturni centar u Beogradu i dionica na projektu brze pruge ka Mađarskoj.

Na sastanku je zaključeno da razgovor o potencijalnim razvojnim projektima iz oblasti saobraćajne infrastrukture predstavlja potvrdu dobrih bilateralnih odnosa između Crne Gore i Kine.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime