4.9 C
Podgorica
8.12.2023.

Milović traži da se tužiocu Novoviću dodijeli blindirano vozilo

Glavni specijalni tužilac trenutno kao službeno vozilo koristi “škodu superb”, koja, u svakom slučaju, ne garantuje adekvatan nivo njegove lične bezbjednosti, a na tu činjenicu upućuju i bezbjednosne procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost

Ministar pravde Andrej Milović uputio je juče predlog da se glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću radi zaštite obezbijedi blindirano vozilo, saznaje “Dan” iz dobro obaviještenih izvora iz Vlade.

Glavni specijalni tužilac trenutno kao službeno vozilo koristi “škodu superb”, koja, u svakom slučaju, ne garantuje adekvatan nivo njegove lične bezbjednosti, a na tu činjenicu upućuju i bezbjednosne procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Milović je predlog uputio Janku Odoviću, ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, u čijoj su ingerenciji službena vozila, uz napomenu da je cilj podizanje nivoa bezbjednosti glavnog specijalnog tužioca.

Prema saznanjima Dana, Milović u predlogu naglašava da bi obezbjeđivanjem blindiranog motornog vozila ukupna bezbjednost glavnog specijalnog tužioca bila podignuta na viši nivo, čime bi se u znatnoj mjeri doprinijelo još efikasnijem sprovođenju budućih aktivnosti Specijalnog tužilaštva u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ministar smatra da je to neophodno zbog prirode posla koji obavlja glavni specijalni tužilac i njegovih dosadašnjih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U poslednje vrijeme medijski su bila aktuelna dva blindirana vozila – mercedes “majbah” – koja su koristili raniji premijer Duško Marković i bivši predsjednik države Milo Đukanović. Sadašnji predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je odmah po stupanju na dužnost vratio ključeve “majbaha” Agenciji za nacionalnu bezbjednost, tako da su ta dva vozila, pretpostavlja se, u voznom parku ANB-a, jer njima pripadaju.

Dva identična “mercedesa majbah S650” plaćena su gotovo 1,3 miliona eura – 647.000 po vozilu. Radi se o vozilima proizvedenim 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sjedišta.

Vlada Zdravka Krivokapića je početkom 2021. usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje ta dva vozila. Međutim, do prodaje nikada nije došlo. Izgleda da niko neće da ih kupi.

“Majbah” nije prikladan

I pored toga što Crna Gora ima dva blindirana “majbaha”, najvjerovatnije ni jedan od njih neće biti dodijeljen Novoviću, jer mnogi u Vladi smatraju da to nije prikladno.

Glavni specijalni tužilac je, odgovarajući na pitanja poslanika, u aprilu ove godine, između ostalog, podijelio sa javnošću i detalj koji se odnosi na njegovu bezbjednost i bezbjednost članova njegove porodice.

“Svakako da i ja želim da se sva djeca igraju slobodno u parkovima, ali moram da vam kažem da se moja djeca trenutno igraju u sobi”, rekao je tada Novović.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime