8.9 C
Podgorica
23.02.2024.

Milatović: Slovenačka preduzeća dobrodošla u Crnu Goru

Slovenačka peduzeća dobrodošla su u Crnu Goru, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović je kazao da Crna Gora vidi Sloveniju kao prijatelja i saveznika.

“Naši odnosi su odlični i baziraju se na principima otvorenosti i međusobne podrške. Karakterišu ih istorijska bliskost i iskreno prijateljstvo građana naše dvije zemlje, koji su ne tako davno bili dio iste zemlje – stare Jugoslavije, i do današnjeg dana zadržali osjećaj bliskosti, međusobnog uvažavanja i povjerenja. Upravo na tim čvrstim osnovama razvijamo i konstruktivnu saradnju na svim bilateralnim poljima, koja je dodatno ojačana našim savezništvom u okviru NATO Saveza”, kazao je Milazović.

On je kazao i da Crna Gora nikada neće zaboraviti da je upravo Slovenija bila prva država koja je otvorila svoju ambasadu u Podgorici nakon obnove crnogorske državnosti.

“Zahvalni smo i na vašem kontinuiranom zalaganju i podršci ostvarivanju svih crnogorskih vanjskopolitičkih ciljeva, uključujući i ovaj koji sam maloprije spomenuo, a to je naše punopravno članstvo u NATO Savezu, koje je ostvareno od 2017. godine”, dodao je predsjednik Crne Gore.

Milatović je kazao da smo kao društvo još snažnije riješeni da ubrzamo reforme sa ciljem što skorijeg ulaska u EU.

“Važno nam je da Slovenija, i upravo Slovenija, bude naš glas i promoter, jer bi članstvo Crne Gore, kao što je i predsjednica rekla, zaista bio jedan dobar signal da je proces proširenja živ i u tom kontekstu dobra poruka i ostatku Zapadnog Balkana, ali i svim onim drugim zemljama kandidatima za članstvo”, kazao je Milatović na konferenciji za novinare.

On je naveo da iskustvo Slovenije, koje ona nesebično dijeli sa svojim prijateljima, prije svega sa Crnom Gorom, predstavlja vrijedan primjer za sve države regiona koje su za svoje strateške ciljeve odabrale put koji je Slovenija prije gotovo dvije decenije uspješno okončala.

“Cijenimo napore i način na koji afirmišete evropsku budućnost Crne Gore i Zapadnog Balkana. Kao saveznici u okviru NATO-a dijelimo iste vrijednosti i posvećenost kolektivnoj bezbjednosti Evrope i evropskog kontinenta, stabilnosti i miru, što je posebno intenzivirano u odnosu na rusku vojnu agresiju na Ukrajinu”, kazao je Milatović.

Predsjednik je kazao da se Crna Gora i Slovenija danas, u aktualnim geopolitičkim prilikama, nalaze na istoj strani istorije, dijeleći najviše civilizacijske vrijednosti.

“Zaista želim biti ovdje, danas u Sloveniji, da vam još jednom najiskrenije čestitam na velikom diplomatskom uspjehu koji se tiče vašeg izbora za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Mislim da je to putokaz i svima nama ostalima. I ovdje sam danas prenio i predsjednici zalaganje Crne Gore da ide pravim putem i da negdje u periodu od 2026-27. godine takođe postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija”, kazao je predsjednik Crne Gore.

On je naveo da Crna Gora posebno cijeni podršku Slovenije koju smo dobili kad je u pitanju izbor Podgorice za sjedište regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednosti.

“Vjerujemo da je i to uz intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, nauke i kulture još jedan primjer podrške Slovenije Crnoj Gori. Ono na čemu treba da radimo, kao što je predsjednica već spomenula, je dodatno unapređenje naše ekonomske saradnje i zaista sam srećan da ćemo, nadam se, već naredne godine imati jedan dan posvećen dodatnom unapređenju privredne saradnje u Sloveniji i Crnoj Gori tako što bismo organizovali privredni samit, biznis forum u Podgorici koji bi bio upravo posvećen tome”, kazao je Milatović i poručio da su slovenačka preduzeća dobrodošla u Crnu Goru.

“Mnoga koja trenutno postoje su već uspješna i zaista su primjer, dobar primjer, nekih uspješnih privatizacija koje su se u prethodnom periodu desile u Crnoj Gori. Vjerujem da na ovaj način podizanjem i ekonomskih odnosa na nivo ovih naših političkih dodatno dajemo vjetar u leđa i novi zamah našim odnosima. Zahvaljujem se još jednom predsjednici i na njenom trudu, na njenom zalaganju u okviru unapređenja Brdo-Brioni procesa. Sa velikim zadovoljstvom ističem još jednom da će Crna Gora naredne godine upravo biti domaćin i zahvaljujem se i na podršci koju je predsjednica dala i meni kao predlagaču u tom smislu”, kazao je Milatović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime