32 C
Podgorica
25.06.2024.

Milatović na funkciji predsjednika godinu dana: Težio sam pomirenju

Vizija razvoja građanske i evropske države Crne Gore, kakvu sam predstavio na početku mandata, oblikovala je moje djelovanje i presudno uticala na donijete odluke u prethodnih godinu dana, poručio je danas predsjednik Crne Gore Jakov MIlatović.

Milatović je u obraćanju povodom godinu dana od stupanja na dužnost predsjednika Crne Gore naglasio da je težio da kao faktor pomirenja i zajedništva, a na korist društva u cjelini posvećeno radi na usmjeravanju društvenih procesa ka daljoj demokratizaciji Crne Gore.

“U prethodnoj godini napravljeni su značajni koraci ka ispunjavanju mjerila koji će nas približiti EU članstvu i na taj način posle godina zastoja napravljen je značajan pomak na našem evropskom putu”, kazao je on.

Poručio je da se u danima kada proslavljamo punoljetstvo obnove nezavisnosti,nalazimo u važnoj istorijskoj etapi od čijeg će uspješnog okončanja zavisiti kvalitet života naše, ali i generacija koje dolaze.

“Dalji razvoj demokratije, unaprjeđenje stanja vladavine prava i održiv ekonomski razvoj predstavljaju tri paralelna procesa koji zahtijevaju potrebu najvećeg angažovanja svih društvenih činilaca, jer EU nije sama po sebi cilj, već vrijednosno opredjeljenje kojem Crna Gora pripada.

Milatović je istakao da je kroz intenzivnu diplomatsku aktivnost ojačan međunarodni ugled zemlje, potvrđeno strateško partnerstvo sa SAD-om i ključnim evropskim državama, te unaprijeđena kredibilnost NATO članstva i iskazana posvećenost regionalnoj saradnji.

Takođe, napomenuo je da su na unutrašnjem planu u fokus vraćene temeljene vrijednosti kao što su obrazovanje, nauka i kultura, na taj način stvarajući uslove za izgradnju društva jednakih šansi.

Naveo je i da je brojnim aktivnostima ukazao na značaj njegovanja međuvjerskog i međunacionalnog sklada, sagledavajući različitosti kao dio bogate kulturne riznice našeg građanskog društva.

Podsjetio je da je suočavanje sa prošlošću bila obaveza i dug prema onima koji su, zbog drugačijeg nacionalnog, vjerskog ili političkog opredjeljenja, podnijeli žrtvu koja je decenijama ignorisana od strane države.

Na kraju, izrazio je uvjerenje da smo kao društvo uspjeli da prepoznamo važnost aktuelnog trenutka, kako bi svi zajedno nastavili da gradimo prosperitetniju budućnost naše zemlje

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime