27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Milatović-Mekači: Proces reforme izbornog zakonodavstva da bude inkluzivan

Predsjednik države Jakov Milatović razgovarao je jutros sa direktorom ODIHR-a Mateom Mekačijem.

„Tokom sastanka je istaknuta važnost izborne reforme, u kontekstu dalje demokratizacije naše zemlje, uz podsjećanje da su prisustvo eksperata ODIHR-a, kao i izvještaji o sprovođenju izbora i stručne preporuke, ključne smjernice za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori. Konstatovano je i da postoje očekivanja da će proces reforme izbornog zakonodavstva biti inkluzivan i uspješan imajući u vidu važnost ovog pitanja i za EU put Crne Gore“, navedeno je u saopštenju nakon sastanka.

FOTO: Predsjednik CG

Milatović je naglasio da novi Odbor za izbornu reformu koji je konstituisan krajem 2023. godine, ima težak zadatak ali i jasne smjernice budućeg djelovanja.

„Istakao je da su osnovni ciljevi za unaprjeđenje izbornog procesa u Crnoj Gori: profesionalizacija izborne administracije, bolja kontrola nad finansiranjem kampanja i zloupotrebom javnih resursa, uređivanje biračkog spiska i uvođenje otvorenih lista i individualnih kandidatura.Na sastanku je istaknuto i da je potrebno veće učešće žena u crnogorskoj politici. Važeće zakonodavstvo predviđa afirmativnu akciju i obaveznih 30% kandidatkinja manje zastupljenog pola na izbornim listama, uz obavezu da na svaka četiri bude bar jedan kandidat manje zastupljenog pola“, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime