5.9 C
Podgorica
10.12.2023.

Milatović-Betel: Unaprijediti odnose dvije zemlje kroz jačanje podrške Luksemburga evropskom putu Crne Gore

U nastavku posjete Luksemburgu predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se sa predsjednikom Vlade te zemlje Gzavijeom Betelom, upriličen je sastanak delegacija dvije države a zatim i svečani ručak u čast Predsjednika i prve dame Milene Milatović.

Visoki zvaničnici su ocijenili da dobri i prijateljski odnosi dvije države treba da se dodatno unaprijede jačanjem političke podrške Luksemburga ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

“U tom kontekstu vjerujem da Crna Gora, kao zemlja kandidat koja je najdalje odmakla u pregovorima, može biti uspješna priča proširenja i pozitivan signal zemljama regiona da je proces integracija i dalje živ, vjerujem u snažnu podršku Luksemburga u tom pravcu”, kazao je Milatović.

On je zahvalio premijeru Betelu na doprinosu Luksemburga u okviru Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore koji je uspostavljen upravo sa namjerom ubrzanja EU integracija zemlje.

Milatović je kazao da dvije zemlje jačaju saradnju i kroz savezništvo u okviru NATO saveza i istakao da Crna Gora ostaje kredibilan partner i odgovoran saveznik.

Takođe, tema razgovora bila je i snaženje ekonomske saradnje kroz veće prisustvo luksemburških investicija u našoj zemlji u oblastima energetike, turizma i bankarstva.

Milatović je pozdravio prisustvo luksemburške IT kompanije Artec3D u Crnoj Gori i kazao da očekuje da će u narednom periodu naša zemlja privući još uspješnih firmi iz Luksemburga.

On je podsjetio da je prije dvije godine, posredstvom aviokompanije Luxair, uspostavljena direktna avio- linija na relaciji Luksemburg- Podgorica i Luksemburg-Tivat, čime se otvorio prostor za dolazak turista iz zemalja Beneluksa.

Sagovornici su razgovarali i na temu crnogorske iseljeničke zajednice u Luksemburgu koja je, ocijenjeno je, dobro integrisana i predstavlja važan most zbližavanja i učvršćivanja veza između dvije države.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime