29.6 C
Podgorica
18.06.2024.

Mikić: Formiranje vlade pri kraju, izbori sada nijesu potrebni

Razgovori o manjinskoj vladi privode se kraju, kažu iz Građanskog pokreta URA. Ističu da je pitanje dana kada će inicirati sjednicu na kojoj će se o tome raspravljati.

“Mislim da u ovom trenutku gotovo da nema nekih većih nepoznanica, tako da možemo očekivati da se taj proces završi. Da li će to biti sjutra ili narednih dana, nećemo robovati datumima, jer jednostavno nema potrebe da se nameću neki rokovi i dan D, ali mislim da polako to ulazi u završnu fazu”, kazao je izvršni direktor GP URA Zoran Mikić.

Ostale partije danas nijesu htjele da se izjašnjavaju na ovu temu. Iz DPS-a su u saopštenju upućenom URA-i poručili da se izglasavanjem manjinske vlade, ta partija vraća na vlast, te da će sve odluke od njih zavisiti.

“Ukoliko bude formirana manjinska Vlada, to će biti isključivo posljedica okolnosti da vam je DPS svojim glasovima to omogućio, odnosno, da s našom strankom vršite vlast. Svaka odluka i svaka politika manjinske Vlade – ukoliko uopšte odlučimo da vam damo podršku, zavisiće samo i isključivo od Demokratske partije socijalista”, navode u DPS-u.

Ukoliko, ipak, ne bude dogovora o manjinskoj vladi, iz URA-e kažu da su na stolu i neki drugi modeli.

“Vidio sam da se posljednjih dana opet pominje neka opcija tehničke vlade, tako da, osim koalicije Crno na bijelo, koja ima četiri poslanika, preostaje 77 poslanika koji mogu da se dogovore i bez nas. Tako da, ako neko ponudi neki model koji može da dobije većinu u Parlamentu, onda definitivno da i o tome treba razmišljati. Ono o čemu u ovom trenutku ne treba razmišljati su novi izbori”, kaže Mikić.

On ističe da bi bio veliki gubitak za sve građane da se u ovom trenutku ide na izbore, jer ti izbori ne bi donijeli neku veliku promjenu na političkoj sceni i izgubili bismo između šest i devet mjeseci.

“Imali bi kampanju, pa izbore, pa dogovore, što znači da bismo bili do devet mjeseci daleko od te neke nove potencijalne vlade posle izbora”, kaže on.

Iz URA-e naglašavaju da su uradili što je do njih, te da je sada na ostalim partijama da odluče koji je najbolji model za izlazak iz političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora već dugo nalazi.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime