13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Medojević: Šverc cigareta nije prestao jer neko u vladi uzima pare od švercera

“Šverc cigareta će prestati onog trenutka kada političari u vladi prestanu da primaju novac od švercera“ kazao je predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, u obraćanju novinarima ispred Luke Bar.

Medojević je obišao magacine u kojima se skladište cigarete, da bi, kako je objasnio o stanju stvari upoznao i svoje međunarodne partnere. On je rekao da strane službe raspolažu svim informacijama kako se odvija šverc cigareta i ko stoji iza toga. To je potvrdila i izjava britanske ambasadorke Karen Medoks koja je juče saopštila da se godišnje preko barske luke prošvercuje dvije milijarde cigareta.

Medojević je naveo da je cifra prošvercovanih cigareta veća ali i da se po navenoj radi o najmanje 300 miliona eura profita na godišnjem nivou.

On je naveo i da je vicepremijer i lider URA Dritan Abazović uzeo novac od krijumčara.

„Da bi se ovo stanje prekinulo mora da se formira jedna hrabra vlada koja će od ovog problema napraviti prioritet i čitava Crna Gora treba da se bori protiv toga. Menadžement Luke Bar je uradio sve što je mogao ali jasno je da menadžment bez podrške vlade ne može mnogo da uradi. Moj stav je da ovo bude državno preduzeće, da se modernizuje, naravno da se država uključi u punom kapacitetu i sa svim svojim službama. Nemoguće je da kontejner izađe, a da carinik ne provjeri šta je unutra. Šverc cigareta će prestati onog trenutka kada političari u vladi prestanu da primaju novac od švercera. Razočaran sam nivoom bezbjednosne zaštite, kamerama, tehnologijom“ rekao je Medojević novinarima ispred zgrade Luke Bar.

„Postoje problemi koji su na nivou ove kompanije, postoje prioblemi koji su na nivou države. Stanje u Luci Bar je ispod svakog standarda. Ovo je vojna NATO luka i NATO standardi su veoma oštri kada je u pitanju kontrola roba, radi se o obaveznim standardima koji nisu ovdje ispoštovani. Stanje je urgentno i cijela Crna Gora treba da se ujedini i da više ne bude zemlja krijumčarenja“ dodao je lider PzP-a.

On je kazao da nedostatak koordinacije je posljedica nedostatka političke volje.

„Trideset godina optuživali smo samo DPS da stoji iza šverca cigareta, ali sad kada smo godinu i po dana mi na vlasti nažalost situacija je ostala nepromijenjena. Nova vlada, dva čovjeka, premijer i vicepremijer nisu uradili ništa da se prekine ovaj lanac koji ima sve karakteristike transnacionalne kriminalne grupe. Šverceri koji su radili pod okriljem DPS-a su plaćali sto evra po jednom paketu da bi ovaj posao tekao bez problema. Krijumčari su 30 miliona evra dali nekom u vladi Crne Gore, da oni ne bi preduzeli ništa”  kazao je Medojević.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime