27.9 C
Podgorica
28.09.2023.

Medojević: Kad Vlada izgubi podršku treba propisati normu da se odmah ide na izbore

Imajući u vidu sve rasprostranjeniju praksu prelazaka odbornika i poslanika sa jedne političke strane na drugu, iz jedne političke stranke u drugu, sa već odomaćenom praksom nevraćanja mandata partiji sa čije liste su izabrani, neophodno je odmah pristupiti izmjenama Ustava i zakona kojim bi se ova korupcionaška praksa onemogućila, poručio je predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević.

Kad jedna Vlada (ili lokalna vlast) izgubi podršku većine koja je ih izabrala, treba ustavom i zakonom propisati normu da se automatski ide na nove izbore. Izbori, kampanje, rezultati izbora, formiranje izvršne vlasti je jedinstven demokratski proces i kada jedna izvršna vlast izgubi većinu, nije prihvatljivo da u istom mandatu se formira drugačija izvršna vlast, jer se na taj način prekraja izborna volja građana, urušava povjerenje u demokratiju i narušavava integritet političkog sistema”,– naglasio je on.

Prema Medojevićevim riječima, prekrajanje izborne volje građana, politički inženjering predstavlja osnov sumnje da se radi o političkoj korupciji tj. kupovini odbornika ili poslanika, novcem ili atraktivnim mjestima u vlasti.

Imajući u vidu upitan moral i motive ljudi koji ulaze u politiku u društvu duboko ogrezlom u kriminalu, korupciji i nemoralu, neophodno je promjeniti ustavnu normu da mandat pripada poslaniku i treba vratiti staro rešenje da mandat pripada stranci, na čijoj listi je bio kandidat. Praksa ovog rešenja da su poslanik i odbor vlasnici mandata se pokazala pogrešnom i da samo dodatno ohrabruje političku korupciju i preletačeviće”, naveo je Medojević.

Izvor: Dan

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime