11.8 C
Podgorica
26.11.2022.

Maslenjikov: U Crnoj Gori nema rusofobije niti ukidanja ruske kulture

Ruski ambasador Vladislav Maslenjikov kazao je u intervjuu za TV kanal “Rusija 24” da u Crnoj Gori nema rusofobije, niti znakova ukidanja ruske kulture.


Govoreći o sankcijama koje je crnogorska Vlada uvela Rusiji zbog sukoba sa Ukrajinom, Maslenjikov je kazao da je crnogorska Vlada usvojila sankcije usvojila iz trećeg pokušaja.

“ Odluka im nije bila laka. Sigurno je to bio pritisak iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. To, naravno, nije ohrabrujuće, pogotovo nakon što smo prošle godine sa Vladom Zdravka Krivokapića uspjeli postići određeni pomak u bilateralnim odnosima, koji su prije niz godina bili zamrznuti. I nismo mi krivi.”, tvrdi Maslenjikov.

Ruski ambasador je kazao da se za razliku od zvaničnika, prijateljski odnos naroda u Crnoj Gori prema Rusiji nije promijenio.

“ Proteklih mjesec dana bio sam na koncertima na kojima se izvodila muzika Čajkovskog. U nekoliko crnogorskih gradova igrale su se predstave Sankt-peterburškog pozorišta Briantsev. U Crnoj Gori je prije mjesec dana bilo incidenata na primorju, a u pitanju je vandalizam, kada su oštećeni automobili sa ruskim tablicama. Ali rusofobije, kao u mnogim zemljama EU, u Crnoj Gori nema.”, istakao je Maslenjikov.

Prema njegovim riječima, istorija odnosa ruskog i crnogorskog naroda traje više od jednog vijeka.

“ Ti odnosi su prošli test vremena. Neki lokalni mediji su protiv Rusije, ali mi u ambasadi dobijamo poruke podrške Rusiji od običnih građana putem mejla i slično na čemu smo svakako zahvalni. U Podgorici su u više navrata, i u drugim gradovima Crne Gore, održani skupovi solidarnosti sa Rusijom.”, podsjetio je Maslenjikov.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime