6.9 C
Podgorica
6.12.2023.

Liturgija u manastiru Rakovica povodom 14 godina od smrti patrijarha Pavla

Na današnji dan prije 14 godina upokojio se patrijarh srpski gospodin Pavle. Episkop novobrdski Ilarion služio jeliturgiju i pomen u manastiru Rakovici, u kojem je patrijarh Pavle sahranjen. Sećanje na patrijarha Pavla je živo među svim pravoslavnim hrišćanima, i ne samo među njima, nego i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susreću, da dođu u kontakt, da ga čuju, poručio je patrijarh Porfirije.

Episkop novobrdski Ilarion služio je u manastiru Rakovici svetu arhijerejsku liturgiju, a zatim i pomen patrijarhu Pavlu povodom četrnaest godina od njegovog upokojenja.

“Postoje ugodnici Božji koji su stekli slobodu pred Gospodom. Onaj koji je stekao slobodu pred Gospodom može i drugima da pomaže i drugima da bude utjeha. Takvih svetitelja, znanih i neznanih, ima puno. Svedoci smo jednog čudesnog događaja kako se na naše oči i u naše vrijeme rađa u našoj Crkvi jedan takav, i za života, a evo i po njegovoj blaženoj končini, jer je on bio poštovan kao svetitelj i za svog života”, naveo je u besjedi episkom novobrdski Ilarion.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Патријарх Порфирије (@patrijarh_porfirije)

Patrijarh Porfirije je na Instagramu naveo da je sjećanje na patrijarha Pavla živo među svim pravoslavnim hrišćanima, i ne samo među njima, nego i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susreću, da dođu u kontakt, da ga čuju.

“Njegove riječi su i danas aktuelne po svojoj snazi, po svojoj istinitosti, aktuelne po istim onim izazovima i problemima sa kojima se suočava svaki pojedinac, ali i čitava zajednica i sav narod. Riječi koje je blaženopočivši patrijarh Pavle izgovarao nisu bile domišljanja ljudska, nisu bila obična prazna ljudska filosofija ispunjena taštinom i gordošću, nego su njegove riječi, bile skopčane sa njegovim životom, tj. on nije jedno govorio, a drugo činio. Drugim riječima, ono što je osjećao, ono u šta je vjerovao – to je govorio”, naveo je patrijarh Porfirije..

Brojne su, istakao je, i vrline koje su krasile ličnost patrijarha Pavla.

“Ali ono što je na okupu držalo te vrline, ono što ga je činilo da podvig koji je započeo i završi i dovede do cilja, jeste upravo smirenje, jeste skromnost”, naveo je patrijarh Porfirije.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime