15 C
Podgorica
27.02.2024.

Leković: Institucionalne reforme nastaviti izborom savjeta ASK-a

Talas institucionalnih reformi definitivno treba da se nastavi izborom Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije i to mora biti uz novi Zakon o sprječavanju korupcije jedan od glavnih prioriteta skupštinskog Odbora za antikorupciju, ocijenili su u Demokaratskoj Crnoj Gori.

Momčilo Leković, poslanik i zamjenik predsjednika Odbora za antikorupciju, podsjetio je da je postojećem Savjetu Agencije istekao mandat još 31. jula 2023. godine, a da shodno Zakonu o sprječavanju korupcije članove Savjeta bira Skupština, na predlog radnog tijela nadležnog za poslove antikorupcije, odnosno u ovom slučaju Odbora za antikorupciju.

“S obzirom da je Savjetu istekao mandat, zadatak parlamenta i svih nas parlamentaraca, a naročito članova matičnog odbora koji se bavi korupcijom, je da se spriječi da jedan tako važan organ, koji treba da uživa potpunu samostalnost, bude bez nadzora i kontrole. Po Zakonu i članu 88 Savjet Agencije ima set nadležnosti pa između ostalog raspisuje konkurs za izbor direktora Agencije, bira i razrješava direktora Agencije, donosi Statut i akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Agencije, daje direktoru Agencije inicijative za unaprjeđenje rada Agencije, na predlog direktora Agencije usvaja godišnji izvještaj o radu Agencije, vrši provjeru podataka iz izvještaja o prihodima i imovini direktora Agencije”, navodi Leković.

Podsjeća i da je Evropska komisija u izvještaju za 2023. godinu konstatovala značaj samostalnosti Agencije za sprečavanje korupcije i potrebi njene pune profesionalizacije u kadrovskom smislu i potpune nezavisnosti u smislu zapošljavanja i finansija.

“Dakle, da bi jedan organ za borbu protiv korupcije i to u ovom slučaju matični (ASK), bio potpuno nezavistan i samostalan u svom radu, on mora imati i izabrana tijela koja će vršiti nadzor nad njegovim radom, kako se ne bi ostavio prostor za nezakonito funkcionisanje i eventualno donošenje bitnih odluka koje se tiču rada Agencije, a kojima se nanosi šteta ne samo Agenciji već i državi.
Zato talas institucionalnih reformi, koji je započet kompletiranjem Tužilačkog savjeta, a nastavljen izborom članova Sudskog savjeta, sedmog sudije Ustavnog suda i od skoro izborom VDT-a, mora zapljusnuti i Agenciju za sprječavanje korupcije kao matičnu instituciju u borbi protiv korupcije”, navodi Leković.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime