27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Lalošević: Ispunjene sve obaveze prema sportistima i savezima

Ministarstvo sporta i mladih u 2022. godini ispunilo je sve obaveze koje je imalo prema sportistima i nacionalnim sportskim savezima, kazao je ministar Vasilije Lalošević.

On je naglasio da su novčane nadoknade, za ostvaren vrhunski sportski rezultat, uplaćene rukometašicama i bokserkama, kao i njihovim trenerima.

Prema njegovim riječima, novac je dobilo i 12 klubova iz sportova prve kategorije, po kategorijazaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Lalošević je na godišnjoj konferenciji kazao da je, nakon preuzimanja ministarstva sporta, kao svoj glavni cilj postavio da svi sportisti moraju dobiti priliku da se takmiče i da im se svima mora omogućiti sve ono što je jednom nacionalnom sportskom savezu i sportisti potrebno.

“Ministarstvo sporta i mladih je, vodeći računa o potrebi stvaranja što boljih uslova za naše sportiste, u prethodnom periodu nastojalo da približi bavljenje sportom svima, kroz ulaganja u sportsku infrastrukturu. Da ohrabri mlade perspektivne sportiste i pruži im podršku u daljem razvoju i nagradi sportiste za ostvarene vrhunske reprezentativne rezultate”, rekao je Lalošević.

On je istakao da je u prethodnoj godini data podrška brojnim nacionalnim sportskim savezima i sportistima u realizaciji redovnih godišnjih programskih obaveza.

Precizirao je da je u tom kontekstu Ministarstvo sporta i mladih izdvojilo 630 hiljada EUR.

“Za postignute rezultate na svjetskim i evropskim prvenstvima u mlađim kategorijama, Ministarstvo sporta i mladih je dodijelilo status perspektivnog sportiste u periodu maj-decembar za 23 sportista, koji su stekli i pravo na jednogodišnju stipendiju”, rekao je Lalošević.

On je kazao da je za sedmoro sportista utvrđen status sportiste sa vrhunskim reprezentativnim rezultatom za sportske rezultate koje su ostvarili nastupajući za reprezentaciju Crne Gore.

“Pravo na doživotnu mjesečnu naknadu sa 35 godina života utvrđeno je za četvoro sportista, kojima je taj status utvrđen za sportske rezultate koje su ostvarili nastupajući za reprezentaciju Crne Gore”, rekao je Lalošević.

Lalošević je, govoreći o urađenom od preuzimanja ministarstva, kazao da je tokom 2022. godine resor na čijem je čelu opredijelilo finansijsku podršku za realizaciju 12 projekata u oblasti sportske infrastrukture.

“Time će se unaprijediti uslovi za bavljenje sportom i sportsko-rekreativnim aktivnostima u deset opština. Ukupan iznos opredijeljenih sredstava iznosi 245,8 hiljada EUR. Opštine u kojima će sportisti i rekreativci imati bolje uslove za bavljenje sportom su Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Podgorica, Mojkovac, Nikšić, Plužine, Rožaje, Tuzi i Žabljak”, rekao je Lalošević.

On je najavio da u narednom periodu planiraju da olakšaju pristup novim izvorima finansiranja sporta i jačaju regionalnu saradnju u oblasti sporta i mladih.

Lalošević je kazao da je ponosan što su stvoreni preduslovi za realizaciju svih obaveza u oblasti antidopinga, shodno programu Komisije za antidoping.

“Ispunili smo obaveze iz UNESCO Konvencije za borbu protiv dopinga u sportu čime smo, nakon dužeg perioda, ponovo na listi država usaglašenih sa navedenim dokumentom”, rekao je Lalošević.

Prema njegovim riječima, za 2023. godinu planirana je edukacija nacionalnih sportskih saveza za apliciranje za finansijska sredstva kod evropskih fondova koji se odnose na sportsku oblast.

On je saopštio da je u toku rad na izmjeni Zakona o sportu, najavio da će pažnja u njemu biti posvećena vraćanju bazičnih sportova u škole, posvetiti pažnju trenerima koji stvaraju šampione i osvajače medalja da i oni dobiju mjesečne nadoknade.

“U novom Zakonu moramo obratiti pažnju i na ljude koji su zaslužni za crnogorski sport, ljudi koji imaju titulu Zaslužni sportski radnik”, rekao je Lalošević.

On je najavio da će Zakonom biti definisana veća autonomija Crnogorskog olimpijskog komiteta i fiksiranje procenta izdvajanja za sport.

Lalošević je najavio da je u planu konstituiosanje Zavoda za sportsku medicinu i da očekuje da taj projekat bude veoma brzo realizovan.

“Podgorica i Crna Gora su rijetki među državama regiona, koje nemaju Zavod za sportsku medicinu”, rekao je Lalošević.

On je najavio da je sa Crnogorskim olimpijskim komitetom urađen elaborat za formiranje Olimpijske kuće i muzeja u Njegoševom parku.

“Još jedan je projekat na koji se ponosimo i koji ćemo realizovati je izgradnja atletskog stadiona u Podgorici. Atletski savez Srbije poklonio nam je projekat idejnog rješenja tog objekta, kakav postoji u Novom Sadu i Novom Pazaru. Imamo obećanje za značajnu podršku Evropske i Svjetske atletske federacije”, rekao je Lalošević.

On je saopštio da je nedavno usvojenim Zakonom o budžetu za sport predviđeno 8,35 miliona EUR.

Kapitalnim projektom predviđenja su izgradnja fudbalskog stadiona na Cetinju, zapadne tribine stadionu u Nikšiću, sportskih sala u Kotoru, na Cetinju i Rožajama, bazena u Baru i stadiona Dečića.

Najavio izmjene Zakona o igrama na sreću i da ima prostora za povratak fiksnog procenta koji bi se izdvajao za sport i kulturu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime