7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Kovač: Neprihvatljivo je sveštenicima zabranjivati ulazak u Crnu Goru

Ministar pravde Marko Kovač kazao je večeras, gostujući na TV Adria, da je neprihvatljivo u 2022. godini muzičarima, sportistima, sveštenicima i drugim javnim ličnostima zabranjivati ulazak u Crnu Goru.

“Moram odvojiti nadležnosti MUP-a, shodno Zakonu o strancima, i procjene ANB-a o mogućnosti, opasnosti ugrožavanja nacionalne bezbjednosti od političkih zloupotreba. Svjedoci smo da su određena postupanja i ponašanja vodila ka nezakonitostima i političkim zloupotrebama”, naveo je on.

Dodao je da kontekst upućuje „da su se u ANB dešavale neke stvari koje ne idu u prilog njihovom radu“, te da smo imali situaciju da u „Crnu Goru ulaze bezbjednosno interesantna lica, a da se istovremeno zabranjuje ulazak nekim javnim ličnostima“.

Istakao je da Crna Gora jeste bila percipirana kao zemlja u kojoj je stepen kriminala bio na visokom nivou.

“U posljednje vrijeme se percipira kao zemlja sa snažnom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije. To je nezaustavljiv proces”, rekao je Kovač.

Dodao je da ima čast da se nalazi na čelu Biroa za operativnu komunikaciju.

“Shodno nadležnostima ću učiniti sve što je u mojoj moći da doprinesem borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, poručio je ministar pravde.

Za sjutra je najavljen dijalog predsjednice Skupštine Danijele Đurović sa čelnicima parlamentarnih stranaka o načinu izlaska iz krize.

Na pitanje da li očekuje neki dogovor ili dalje produbljivanje krize, Kovač odgovara da je upravo to pitanje – da li neko želi da produbi ili da se riješi kriza.

“Dovoljno je da izaberemo jednog kandidata Ustavnog suda”, kazao je on.

Govoreći o večerašnjem protestu u podgorici ispred zgrade Skupštine Crne Gore, Kovač je kazao da su protesti odlika političkog pluralizma, da doprinose demokratiji ako su mirni i nenasilni i da on nema ništa protiv njih dok su u granicama zakona i Ustava.

Ipak, ukazuje da u političku nestabilnost klizimo od trenutka kada predsjednik države Milo Đukanović nije dao mandat za sastavljanje nove Vlade Miodragu Lekiću, iako je imao podršku 41 poslanika.

Taj potez Đukanovića je, kaže, rezultirao usvajanjem Zakona o predsjedniku, koji bi trebalo da bude korektivni faktor.

“Na Ustavnom sudu je da ocijeni ustavnost svakog akta, pa i tog Zakona”, dodao je Kovač.

Osvrnuo se i na Zakon o porijeklu imovine, navodeći da su u završnoj fazi.

“Čekamo tabelu usklađenosti od Evropske komisije, nadamo se da ćemo je vrlo brzo dobiti, da će potom biti na Vladi i vrlo brzo i u Skupštini”, zaključio je Kovač.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime