27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Koprivica: Kriminalni klanovi najvažniji finansijeri izbornih kampanja DPS-a

Potpredsjednik Demokrata i poslanik u Skupštini Momo Koprivica očekuje da će drzavno tužilaštvo neselektuvno, po Ustavu i zakonu procesuirati sva nedjela iz prethodnog perioda poručujući da sva nedjela nijesu bila dovoljna da 30. avgusta zaustave narodnu volju.

Komentarišući navode Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da je grupa policajaca, navodnih saradnika mafije, novac stečen švercom kokaina koristila da utiče na rezultate parlamentarnih izbora 2020. godini, Koprivica je kazao da takvoj praksi dolazi kraj.

U dužem vremenskom periodu sa nepobitnim dokazima zajednički svjedočimo da su kriminalne strukture najvažniji izvor finansiranja DPS-a i njihovih izbornih kampanja. Međutim moramo shvatiti da se ne radi poklonu kriminalnih klanova, već je u pitanju dužničko-povjerilačka relacija, u kojoj je na DPS-u bila obaveza da sa poluga vlasti osigura nekažnjivost pripadnicima kriminalnih struktura, ali je došlo i do srastanja„, rekao je Koprivica „Vijestima“.

Kako dodaje, ne smije se prenebregnuti činjenica da se radi o itekako izdašnim izvorima koji raspolažu ogromnom količinom novca, čije je porijeklo najviše od profita iz trgovine narkoticima, ali i drugih nelegalnih radnji po čemu se, 30 godina Crna Gora prepoznavala u modernom svijetu.

Aktivnosti u kampanji, poput kupovine ličnih karata, su zabranjene, kažnjive i ništave radnje, te su stoga sakrivene, a za njihovo finansiranje shodno tome potreban je prljavi novac koji se ne prijavljuje, ne oporezuje i čije porijeklo je tajno. Jer ovi troškovi su izuzeti iz prijavljenih izdataka tokom kampanje, pa se postavlja logično pitanje o kolikoj se cifri zaista radi i od koje kriminalne strukture novac dolazi„.

Oslanjanje DPS-a, kako kaže, na kriminalne klanove i njihov novac, naročito je izraženo nakon gubitka vlasti te partije na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Novac kriminalnih klanova je, iako i ranije obilato korišćen, u izvjesnoj mjeri i zamjena za izgubljene državne i opštinske mehanizme, o kojima su svjedočile afere ‘Snimak’ i ‘Koverta’. Nakon što su izgubili poluge vlasti, pa više ne važi poznata krilatica jedan zaposleni četiri glasa, pribjegavaju zloupotrebi narušenog ekonomskog statusa građana, a što je proizvod njihove trodecenijske vlasti„, naveo je Koprivica.

Međutim, kako je poručio, dolazi kraj toj praksi i više nijednoj partijskoj strukturi ne smije da se dozvoli da građane posmatra kao broj i metu svog potkusurivanja.

Trideseti avgust je crnogorskom građaninu vratio dostojanstvo i uzaludna su sva prljava finansiranja i pritisci na slobodu građana pri ostvarivanju njihovog biračkog prava…Ono što svojim primjerom svjedočimo jeste činjenica da politika itekako može biti časna djelatnost, a kampanja uspješna i bez upliva prljavog novca kriminalnih klanova„, kazao je Koprivica.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime