11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Komisija: Sačiniti fotorobot kupca Golfa iz kojeg je pucano na Duška Jovanovića

Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama o napadima na novinare ukazala je da istražni organi nijesu uradili sve što su mogli da bi došli do identiteta osobe koja je kupila vozilo “golf III”, korišćeno u atentatu na urednika “Dana” Duška Jovanovića 27. maja 2004. godine. Komisija je u izvještaju sačinjenom pred kraj prošle godine konstatovala da su svjedoci Veselin Vučeljić i Uroš Marčetić 2004. godine jasno opisali osobu koja je kupila vozilo i dovela ga potom na zatamnjivanje stakala, ali istražitelji, kako se ukazuje, nijesu preduzeli mjere da ga identifikuju.

Prema izvještaju Komisije, Vučeljić i Marčetić su precizno opisali osobu koja je kupila automobil “golf III”.

Istaknuto je da taj opis ne sadrži samo fizičke osobine ovog lica već i zapažanja Vučeljića i Marčetića o njegovom naglasku.

“Međutim, u spisima predmeta dostupnim Komisiji nema nijednog dokumenta koji pokazuje da su nadležni državni organi preduzeli bilo koju mjeru i radnju da bi otkrili pomenuto lice, koje je očigledno veoma bitno za otkrivanje potpune istine u ovom postupku. Ovlašćena službena lica koja su postupala u ovom predmetu nijesu na osnovu iskaza i opisa koje su dali Vučeljić i Marčetić sačinili tzv.fotorobot navedenog lica ili obavili radnju prepoznavanja, a radi utvrđivanja identiteta ovog lica, što je po ocjeni Komisije, trebalo učiniti. U svim policijskim i tužilačkim postupcima koji za predmet imaju krivično djelo ubistva, pa čak i manje opasna djela i u Crnoj Gori i u svim državama na svijetu to su uobičajene radnje, ali u spisima koji su bili predmet dosadašnje analize nema podataka da su te radnje zaista i obavljene. Analizom je utvrđeno da u foto-elaboratu koji se odnosi na diskoteku “Manija” postoji određeni crtež na kome je prikazan lik muške osobe ali se ne može izvesti zaključak na koga se odnosi”, piše u izvještaju Komisije, prenosi portal RTCG.

Navodi se da je policijski funkcioner Milan Tomić u svom svjedočkom iskazu pred Višim sudom u Podgorici izjavio da se u ovakvim situacijama uvijek radi fotorobot lica za koga postoji sumnja da ima veze sa krivičnim djelom ubistva ili saznanja o tom djelu, ali da se ne sjeća da li je u ovom predmetu takav fotorobot urađen.

“Nije poznato koji su razlozi što nadležni državni organi, odnosno ovlašćena službena lica koja su postupala u ovom predmetu, nijesu preduzeli ovu bitnu službenu i zakonsku radnju. Komisija konstatuje da je to očigledan propust u njihovom radu”, navedeno je u izvještaju.

Takođe se naglašava da se iz spisa predmeta i zapisnika o saslušanju svjedoka pred Višim sudom u Podgorici 28.juna 2004. godine, kome su prisustvovali tužiteljka Ljiljana Klikovac i tada istražni sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović, vidi da je Vučeljić izjavio da je pomenuto lice prilikom kupovine predmetnog motornog vozila u njegovom dvorištu razgovaralo sa “Vučeljićevim komšijom Ivanom Đukićem”.

“Međutim, iz spisa predmeta dostupnih Komisiji ne vidi se da je Ivan Đukić uopšte ispitan kao svjedok na okolnosti njegovog razgovora sa navedenim licem, kao ni o tome da li ga poznaje, a što dalje znači da nadležni istražni organi uopšte nijesu saslušali Ivana Đukića u svojstvu svjedoka, a to bi saslušanje možda dovelo do identiteta osobe koja je od Vučeljića kupila predmetno vozilo”, ističe se u izvještaju.

Komisija tvrdi da su istražitelji dužni da saslušaju sve svjedoke i utvrde sve činjenice, posebno kada je u pitanju krivično djelo ubistva, pa čak i kad su najmanji tragovi takvog djela u pitanju.

“U ovom slučaju to očito nije urađeno”, naglašava se u izvještaju.

Upozoreno je i da se iz spisa predmeta utvrđuje da postupajuća državna tužiteljka Ljiljana Klikovac nije predložila da se sasluša, a ni istražni sudija Radomir Ivanović nije po službenoj dužnosti saslušao pomenutog svjedoka Ivana Đukića.

“Komisiji nijesu poznati razlozi za nepreduzimanje ove bitne službene i zakonske radnje, ali konstatuje da je to propust u radu nadležnih državnih organa”, piše u izvještaju.

Zato komisija preporučuje da opet budu saslušani Vučeljić i Marčetić, ali i da istražitelji saslušaju Ivana Đukića. Nakon ranijih i novih izjava, kako se predlaže, potrebno je sačiniti fotorobot osobe koja je kupila vozilo i dovela ga na zatamnjivanje stakala, potom obaviti radnju prepoznavanja lica u skladu sa zakonom, uz ponudu za poligrafsko testiranje.

U maju prošle godine, Vlada Crne Gore potvrdila je da je spremna da prihvati međunarodnu ekspertizu u rješavanju ubistva Jovanovića. Crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u urednika “Dana” 27.maja 2004. godine, u ulici 13.jula u Podgorici.

Skupština Crne Gore prvi put je prošle godine minutom ćutanja odala poštu Dušku Jovanoviću.

Evropska komisija, Stejt Department, OEBS, Savjet Evrope, Reporteri bez granica, te brojna novinarska udruženja pozivali su Crnu Goru da potpuno rasvijetli ubistvo Jovanovića i druge napade na novinare i medije.

Za saučesništvo u ubistvu za sada je osuđen jedino Podgoričanin Damir Mandić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime