22 C
Podgorica
24.09.2023.

Kineski ambasador: Sankcije Rusiji će samo pogoršati situaciju

Kina poziva na maksimalnu uzdržanost, kako bi se spriječila eksalacija sukoba u Ukrajini, i spriječila humanitrana katastrofa, kaže u razgovoru za TVCG ambasador Liu Đin.

Kina se zalaže za pregovore, ali isto tako, smatra da sankcije koje se uvode Rusiji, neće uticati na poboljšanje situacije.

“Naši stavovi su jasni i pošteni, nijesu magloviti niti neutralni. Treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja kao i ciljeve i principe Povelje Ujedinjenih nacija. S druge strane, svjetska ekonomija se već bori da se oporavi od pandemije, a sankcije će samo pogoršati situaciju, što će bti štetno za sve strane. Dakle, sankcije nijesu dobro rješenja problema”, naglasio je ambasador.

Kina, dodaje, nije strana u sukobu, ali neće biti ni posmatrač, niti će učiniti bilo što da zaoštri sukob.

“Radujemo se samo jednom cilju, a to je mir. Ovo se zasniva na kineskoj istorijskoj i kulturnoj tardiciji održavanja mira i suprostavljanja ratu. Osnovni stav Kine je da promoviše mir i pregovore”, kazao je Liu Đin.

Treba dodatno poraditi i na promovisanju međusobnih odnosa Crne Gore i Kine, smatra on. Iskreni su, kaže, prijatelji Crne Gore. To, međutim, nije dovoljno, jer, kako primječuje ambasador, ima miješanja sa strane.

“Činjenica je da je razumijevanje i međusobna saradnja manja nego u prethodnom periodu. Neke sile ne žele da vide, ili čak sprečavaju obostrano korisnu saradnju između Kine i Crne Gore.

Liu kaže da se Kina nikada nije miješala u unutaršnja pitanja Crne Gore i da je uvijek poštovala razvojni put, te unutrašnju i vanjsku politiku, koju biraju njeni građani.

Upitan kako komentariše navode da kroz investicije, Kina ima geopolitičke motive, Đin odgovara:

“Naša saradnja nema za cilj da utiče na veze Crne Gore s drugim državama, naprotiv. Drago nam je vidjeti da vaša zemlja održava prijateljske odnose sa drugim državama, a i spremni smo da sa Crnom Gorom radimo na promovisanju trostranih ili čak višestranih saradnji.

Za buduću saradnju Kine i Crne Gore, neophodna je, kaže on, stalna koordinacija predstavnika dvije države.

Još nema konkretnih planova, ali je zvanični Peking, poručuje, otvoren za nove projekte. Očekuje bolju posjetu kineskih turista, prvenstveno onih koji žive u regionu i Evropi, te da će se ove godine, premašiti brojka od 100 hiljada, koliko je Crnu Goru posjetilo prije početka pandemije.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime