13.8 C
Podgorica
22.02.2024.

Katnić podnio tužbu za naknadu štete Agenciji za mirno rješavanje sporova

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Tužilačkom savjetu (TS) dokumentaciju nakon što je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić za naknadu štete pokrenuo postupak pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

Bivšem GST-u funkcija je prestala 17. februara 2022. godine jer je TS konstatovao da je ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju.

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković na početku sjednice Tužilačkog savjeta pomenuo je ključne prioritete kako bi ubrzali proces reformi i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

On je pomenuo da je u toku javna rasprava o dokumentu Strategija reforme pravosuđa, ali i izmjene Zakona o državnom tužilaštvu.

Marković je naglasio da TS u prvom redu mora što prije da se pozabavi manjkom tužilaca.

U tužilačkoj organizaciji trenutno fali 56 tužilaca.

Marković je kazao da će se fokus staviti na formiranje zajedničkih stavova koji će dovesti do toga da tužilačka organizacija bude što efikasnija, te da se nađu rješenja koja će omogućiti TS da radi efikasnije.

VDT je naglasio da očekuje maksimalno angažovanje članova TS, ali i svih tužilaca, kako bi u mjeri mogućeg imali kvalitetna rješenja i rezultate.

Šef tužilačke organizacije naveo je da će sjutra imati sastanak sa svim rukovodiocima tužilaštava, te da planira da uskoro obiđe sva sjedišta.

Tužilački savjet je donio odluku da jedini kandidat za predsjednika Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju Denis Zvrko bude izabran na tu funkciju.

Odluka je donijeta jednoglasno.

Tužilački savjet je usvojio izvještaj komisije za pritužbe, kojom je obuhvaćeno pet pritužbi, a potom i još jednog u kojima su usvojena mišljenja komisije za još tri pritužbe.

VDT je predložio da Stevo Muk sa Milošem Vuksanovićem bude predstavnik tužilačke organizacije u radnoj grupi Ministarstva pravde, koja radi na izmjeni Zakona o državnom tužilaštvu.

Marković je tražio da se odmah donese odluka za raspisivanje javnih oglasa za 11 tužilačkih mjesta za osnovna, te četiri mjesta za popunjavanje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

To je TS jednoglasno prihvatio.

On se naglasio da na svim nivoima nedostaje tužilaca.

Marković je kazao da je u ovom trenutku fali 2,4 miliona odnosno 800.000 hiljada za ODT Podgorica samo za bruto zarade ukoliko bi se popunila sva mjesta popunjena Odlukom o broju tužilaca.

“Imaćemo problema kako da popunimo prazna mjesta ali i da nađemo novca za zarade. Veliko je pitanje koliko ćemo u ovoj godini uspjeti sve to da uspijemo. Ukoliko bude došlo do rebalansa budžeta tražićemo novac koji nam treba”, naveo je Marković.

On je obavijestio i da do sada ništa nije urađeno oko selidbe SDT u zgradu stare Vlade, jer prvo Vlada mora da pronađe novac i način kako da iseli organe koji se sada nalaze u tom prostoru.

Tužilački savjet je upoznat da je pravosudna inspekcija utvrdila manjkavosti oko oglasa sa sekretara Sekretarijata TS.

Marković je predložio, a TS potvrdio da se oglas povuče.

Član TS Siniša Gazivoda na kraju tražio informaciju od novog VDT-a i predsjednika TS da li su okončani izvještaji o KTN predmetima, jer je TS dao dug rok za dostavljanj svih izvještaja.

Zamjenik sekretara Sekretarijata TS Mithat Kuč kazao je da su izvještaje dostavili sve te tražene podatke, sem od ODT Podgorica.

“Oni su nas obavijestili da će to učini do polovine februara”, kazao je Kuč.

Tokom oktobra TS je upoznat da najmanje 1.000 nerasvijetljenih “živih” predmeta tavorilo je godinama u arhivi Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici, a da niko od tužilaca nikada nije bio zadužen da radi na njima.

To je tada objelodanio član Siniša Gazivoda, naglašavajući da su frapantan podatak dobili u dopisu sadašnjeg rukovodioca ODT-a Podgorica Duška Milanovića, od 29. septembra 2023. godine.

Tužilaštvo u svoje interne upisnike pod – KTN upisuje nerasvijetljene predmete po nepoznatom učinocu.

(Vijesti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime