30.9 C
Podgorica
24.07.2024.

Kad smo počeli da koristimo ljetnje računanje vremena?

Svi smo srećno dočekali proljeće, više temperature i toplije noći, ali nas je malo poremetilo pomjeranje časovnika.

Ljetnje računanje vremena je praksa pomjeranja satova unapred za jedan sat tokom ljetnjih mjeseci, tako da možemo uveče sat duže da uživamo u dnevnoj svjetlosti.

Regioni ljetnje računanje vremena počinju ubrzo nakon početka proljeća, a satove vraćaju unazad i počinju s zimskim računanjem vremena u jesen.

Računanje vremena i pomjeranje sata datira iz antičkog perioda.

Međutim, u modernom dobu Bendžamin Frenklin je tokom devetogodišnjeg perioda koji je proveo kao američki ambasador u Francuskoj napisao esej Ekonomični projekat za smanjenje troškova i svjetlosti u kojem je sugerisao da Parižani mogu da smanje upotrebu svijeća tako što će se ranije buditi ujutru i provoditi vrijeme uz prirodnu svjetlost.

Vilijam Vijet je bio čovjek koji je u Britaniji izložio svoju ideju o ljetnjem računanju vremena 1907. godine. On je želio da spriječi ljude da troše ključne sate dnevne svjetlosti tokom jutra ljeti. Objavio je i pamflet Gubljenje dnevne svjetlosti kako bi pokušao da ljude istjera iz kreveta ranije promjenom satova.

On je predložio pomjeranje časovnika unazad i unapred za 80 minuta, podešavanjem satova 20 minuta unapred svake od četiri nedelje u aprilu i vraćanjem nazad za istu minutažu svake nedelje u septembru što bi rezultiralo mijenjanjem satova osam puta godišnje.

Vijet je cijelog života pokušavao da ubijedi ljude da je njegov plan dobar.

Za njegovu ideju se prva zagrijala Velika Britanija, a Njemačka je prva zakonski uvela ljetnje računanje vremena 1916. godine, podstaknuta ratnom potrebom za uštedom uglja. Britanci su na ljetnje računanje vremena prešli 1921. godine, a potom i sve evropske zemlje i SAD.

Većina evropskih zemalja prelazi na ljetnje računanje vremena izuzev Rusije, Islanda, Bjelorusije i Gruzije.

Većina zemlja SAD-a je na letnje računanje vremena prešla u 2 sata 13. marta.

Danas na svijetu čak 110 od 192 države koristi ljetnje računanje vremena, a ono se ne koristi u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta.

Kod nas je ljetnje vrijeme počelo da se računa 27. marta 1983. godine, na osnovu odluke vlade tadašnje Jugoslavije.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime