37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Izglasan rebalans budžeta jer vlada ima 18 ministarstava

Skupština Crne Gore usvojila je kasno sinoć izmjene i dopune Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, pa će plate, penzije i socijalna davanja u junu biti isplaćeni na vrijeme.

Rebalans budžeta predložen je zbog nove organizacione strukture Vlade, koja ima 18 ministarstava i dva ministra bez portfelja. Predhodna vlada je imala 12 ministara.

Za rebalans budžeta je glasao 41 poslanik parlamentarne većine, dok je šest poslanika Demokratske Crne Gore, koji su bili u sali, bilo protiv. Ostali poslanici nisu bili prisutni na glasanju.

Zakon će stupiti na snagu danom objave u Službenom listu.

Nije prihvaćen nijedan amandman koji su predložile Demokrate.

Aleksandra Damjanovića, jer bi se time, kako je objasnio, narušile postojeće budžetske pozicije.

Dodao je da se ti zahtjevi Demokrata mogu prihvatiti u najavljenom skupštinskom rebalansu tokom jula.

U odnosu na prethodni budžet, izdaci ovog uvećani su za ukupno 60 hiljada eura.

Damjanović je u uvodnom izlaganju kazao je da je danas zadnji momenat da se usvoje izmjene budžeta, kako bi ministarstva nesmetano radila u narednom periodu, a tokom rasprave je ponovio je da će suštinski rebalans budžeta vjerovatno uslijediti tokom juna ili jula, te da ne iskljućuje mogućnost novog zaduženja.

Predlog o “tehničkom rebalansu” je utvrdila Vlada na posljednjoj sjednici i poslala Skupštini radi donošenja po hitnom postupku, u cilju stvaranja uslova nesmetanog finansiranja potrošačkih jedinica nakon reorganizacije Vlade.

Damjanović je ranije danas u Skupštini u odgovoru poslanicima rekao da su trenutne tekuće budžetske rezerve 5,7 miliona eura, kada se u to uračunaju obaveze koje su plaćene i obaveze koje će se morati platiti, “uključijući kreditno-garantni fond”.

“Od tog novca ćemo vjerovatno morati da platimo četiri miliona za put “Meljine-Petijevići”, a to će možda biti posao za nadležne organe. Vidjećemo”, rekao je Damjanović.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime