22 C
Podgorica
24.09.2023.

Iz Ukrajine u Crnu Goru stiglo 7.000 izbjeglica

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Miroslav Zeković kazao je u izjavi za “Dan” da je od početka sukoba u Ukrajini, od 24. februara do 20. marta, u Crnu Goru ušlo 6.906 državljana te zemlje.

“ U istom periodu 2.147 lica iz Ukrajine napustilo je Crnu Goru, što sa podacima sa kojima raspolažemo i sa licima koja imaju zakonit i neprekidan boravak čini oko 7.000 državljana Ukrajine, u ovom trenutku. Kada je u pitanju smještaj ovih lica, do sada nijesmo imali, osim u Bijelom Polju, organizovanog dolaska državljana Ukrajine u Crnu Goru. Lica koja iz Ukrajine dolaze obično imaju neku vezu sa Crnom Gorom, ili dolaze kod svojih prijatelja, poznanika, rođaka ili imaju nekretnine u našoj državi.”, istakao je Zeković.

Najviše izbjeglica iz Ukrajine je u Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom.

“ MUP je od početka dešavanja u Ukrajini formirao operativni tim na predlog ministra unutrašnjih psolova Sergeja Sekulovića, koji na dnevnom nivou kontaktira i sarađuje sa državnim organima i preuzeli smo sve aktivnosti kako bi riješili status ovih lica u našoj zemlji. MUP je predložio Vladi usvajanje odluke o odobravanju privremene zaštite u trajanju od godinu državljanima Ukrajine. Ova zaštita im omogućuje veliki obim prava, između ostalog, i pravo na privremeni smještaj, neophodnu pomoć i osnovna sredstva za život. Takođe, tu se podrazumijeva i pravo na ispravu, osnovno i srednje obrazovanje, spajanje porodice, kao i informacije o pravima i obavezama.” ističe Zeković.

Kada su dalje aktivnosti po pitanju eventualnog priliva izbjeglica iz Ukrajine, Zeković kaže da MUP redovno komunicira i sarađuje sa nadležnim službama za bezbjednost, a dobijaju i informacije od međunarodnih partnera i organizacija.

“ Teško je procijeniti i govoriti o broju, ali za očekivati je određeni priliv izbjeglica iz Ukrajine. Mi, kao država, moramo biti spremni da u punom kapacitetu servisiramo usluge tim licima i prvenstveno omogućimo smještaj shodno standardima. Predložilo smo Vladi da na današnjoj sjednici formira koordinaciono tijele koje će se upravo baviti primjenom same vladine Odluke, i da radi na revidiranju plana za evenutualni masovni dolazak Ukrajinaca.”, zaključio je Zeković.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime