7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Institut Batut upozorava: Ne idite gladni na slavu večeras i budite umjereni u jelu i piću

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ ukazao je u tekstu „Kako slavsku trpezu učiniti zdravijom“ da na slavski ručak ili večeru ne treba ići „praznog stomaka“, već da prethodni obroci u toku dana treba da budu lagani.

“Prva dva obroka treba da budu lagana, da se sastoje od žitarica, voća, povrća i ove obroke nikako ne bi trebalo preskočiti”, istakao je Batut.

Ukazali su da se slavska trpeza sastoji od jake hrane, te da čovjek može unijeti i duplo više kalorija nego što je potrebno.

Takođe, stručnjaci navode da se jednom slavskom trpezom unese više „obroka“ koja bi inače rasporedio na nekoliko dana.

Preporuka je i da bi gosti trebalo da razmisle kako da budu umjereni.

“Da ne uvrijedimo domaćina, a da se ne prejedemo, treba odabrati manje količine nekoliko jela”, savjetuju stručnjaci Instituta.

Preporuka je da uz salatu s majonezom treba pojesti i zelenu salatu, salatu od šargarepe, celera i cvekle sa malo maslinovog ulja, a da se pored krompira može dodati povrće.

Batut je u tekstu objavljenom uoči sezone takozvanih „zimskih slava“, istakao da posle obilnog slavskog ručka ili večere treba prošetati kako bi se lakše svarila hrana, da narednog jutra ne bi trebalo preskočiti doručak.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime