26.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Injac: Podržavam neposredni izbor predsjednika opštine

Ministar javne uprave Maraš Dukaj saopštio je da se usvajanje novog Zakona o lokalnoj samoupravi može očekivati najkasnije za tri mjeseca. Ovim zakonskim rješenjem, koje je sada u formi nacrta na javnoj raspravi, predviđeno je unapređenje decentralizacije.

– Čim završimo javnu raspravu poslaćemo dokument svim institucijama i Evropskoj komisiji. Kada dobijemo saglasnost EK, zakon šaljemo Vladi i onda Skupštini. Najkasnije za tri mjeseca očekujemo usvajanje – saopštio je Dukaj.

On je na okruglom stolu na kojem je predstavljen nacrt zakona o lokalnoj samoupravi saopštio da im je u fokusu rada bilo unapređenje decentralizacije kao ključnog principa. Dukaj je naveo da nacrt zakona ima dosta novina u odnosu na važeće zakonsko rješenje.

– Imaćemo nove modele organizacije opština, po prvi put uvodimo gradove za što smo definisali kriterijume. Lokalne samouprave imaju važnu ulogu u procesu evropskih integracija – naveo je Dukaj.

Gradonačelnica Olivera Injac kazala je da podržava predlog Ministarstva javne uprave da se predsjednici opštine biraju neposredno na izborima.

– To bi moglo doprinijeti većoj stabilnosti lokalnih samouprava u realizaciji i implementaciji projekata – kazala je Injac.

Ona je potencirala član nacrta zakona o lokalnoj samoupravi koji se bavi poslovima predsjednika opštine, koji su prošireni, između ostalog i na to da se on stara o izvještaju realizacije preporuka Državne revizorske institucije.

–Glavni grad upravo to prolazi, završava se proces revizije, nečeg što je sigurno za sve nas važno, a to je proces uvođenja u legalne tokove čitavog sistema. To je proces koji se mora pratiti dugotrajno, a sigurno sam da će to učiniti i ostale opštine ili su već prošle kroz to. Mislim da je to jako važno, jer onda možemo implementirati sve i pratiti kako se realizuju preporuke, šta se radi kako bi proces iznijeli do kraja – rekla je Injac.

Ona je rekla da je važno i to što je predsjednik dobija u opisu posla da radi godišnje izvještaje o sudskim postupcima i izvršavanju sudskih odluka.

Gradonačelnica Injac smatra i da se pozicija potpredsjednika opštine odnosno zamjenika gradonačelnika mora bolje definisati čak i u brojčanom smislu.

– Sigurna sam da Glavni grad s obzirom na nadležnosti, djelokrug poslovanja, populaciju, infrastrukturu, ne može imati dva zamjenika kako je predviđeno važećim zakonom. Mogu vam prenijeti uporednu praksu, iz Ljubljane, Zagreba, i drugih glavnih gradova u regionu, da imaju veći broj zamjenika. Tim prije što se moramo povezati sa normom o decentralizaciji i uvođenju više oblasti u sistem djelovanja lokalne samouprave. To je stvar koja mora biti bolje pozicionirana da bi kasnije promjenama Zakona o Glavnom gradu

bila bliže definisana. Kako doći do toga? Vjerujte da praksa govori da je lako to podijeliti u odnosu na oblasti. Kako se za sve starješine organa znaju nadležnosti moraju se znati i za potrpedsjednike odnosno zamjenike, kao i za predsjednika. Ova preporuka će nadam se imati i podršku sa međunarodnih adresa. Podjela odgovornosti znači da se zna šta ko radi, šta su njegove obaveze i prava i šta je u obavezi da postigne u radu – kazala je gradonačelnica.

Knežević: Saradnja države i organa lokalnih uprava je osnova društva

Glavni administrator Opštine Plužine Vladimir Knežević ocijenio je da je saradnja državnih organa sa lokalnim upravama osnova društva.

–Zahvaljujući zakonu o zaradama ja sam izgubio pet visokoobrazovnih kadrova. To je za malu sredinu ogromni gubitak. Saradnja ne treba da bude verbalna. Pomoći od države za opštinu Plužine nije bilo ni do 2020. godine, a iskren ću da budem nema je ni od 2020. godine. Navikli smo to. Nemamo dugova, nemamo viška zaposlenih ali čitavo vrijeme, zahvaljujući toj saradnji trpi danas- trpi sjutra, favorizuju se pojedine opštine – rekao je Knežević.

On je dodao da misli da vid organizovanja lokalnih uprava – Prijestonica, Glavni grad, grad, opština neće dati velike rezultate već će izazvati velike probleme.

Ona je kao primjer navela oblast prostornog planiranja, kao vrlo zahtjevnu i specifičnu, pa bi trebalo da zakon predvidi mogućnost angažovanja ekspertskog kadra i savjetnika za vođenje ovih poslova ali sa tačnom linijom odgovornosti.

Gradonačelnica Injac je ukazala na potrebu boljeg definisanja upravnog nadzora u odnosu na važeće zakonsko rješenje. U dosadašnjem rješenju upravni nadzor nije precizno definisan što je izazivalo brojne nedoumice a za posljedicu imalo suženu kontrolu zakontitosti čitavog procesa. Da nije tako opštinska preduzeća ne bi mogla doći u milionske dugove, do prekobrojno zaposlenih i slično. Ona je rekla da ne postoji propis o upravnom nadzoru javnih ustanova.

– Glavni grad ima 14 gradskih preduzeća, od čega za deset upravni nadzor vrši Sekretarijat za komunalne poslove. Ništa precizirano nije. Šta podrazumijeva taj upravni nadzor? Zato on i nema efekata, te bi to trebalo vrlo precizno normirati – rekla je Injac.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Slađana Anđušić kazala je da je nacrt zakona iskorak u odnosu na važeći zakon posebno u oblastima deblokade konstituisanja organa lokalne samouprave, te da je službenički sistem skoncentrisan na jednom mjestu bez upućujućih normi. Ona je rekla da se 70 odsto prava Evropske unije sprovodi u opštinama, a ne sa državnog nivoa te da nas kaže, čeka veliki posao, a da ovaj zakon omogućava reformu uprave u tom pravcu.

– Lokalne samouprave dosad nisu bile mnogo uključene u proces pridruživanja Evropskoj uniji. Na važeće zakonsko rješenje imamo brojne primjedbe, prepreke u njegovoj primjeni. Nacrt nudi nove mogućnosti, kontrolne mehanizme koje do sada nismo imali, a bili su nam potrebni. Svi znamo probleme sa javnim preduzećima, sa dugovima, poreskim dugovima, dugovima advokataskim firmama. Sistem moramo da mijenjamo da ide na bolje – rekla je Slađana Anđušić.

Ona je rekla da je potrebno detaljno opisati ulogu glavnog administratora i prenormirati član koji se tiče mjesnih zajednica.

– Neposredna demokratija je 30 godina zamrla. Mjesne zajednice su bile puno puta zloupotrijebljene, nijesmo čuli građane, već smo ih potcjenjavali i nijesmo se bavili njihovim mišljenjem. Dakle, pitajmo građane, pitajmo ih o njima, ne donosimo odluke mimo njih – rekla je Anđušić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime