7.1 C
Podgorica
6.12.2023.

Incident u Pljevljima: Pripadnici vojske havarisali vozilo vrijedno preko 400.000 eura

Lakooklopno patrolno vozilo, koje je crnogorsko Ministarstvo odbrane (MO) kupilo za potrebe Vojske Crne Gore (VCG) za preko 400.000 eura, znatno je oštećeno prilikom incidenta koji se u septembru desio prilikom vojne obuke održane u Pljevljima. U nezgodi, na sreću, nije bilo posljedica po ljudstvo.

Prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, na vozilu je pričinjena znatna materijalna šteta prilikom nezgode tokom vježbe. Kako saznaje Dan, vozilo marke “oškoš” nalazi se u vojnom hangaru u Podgorici i još nije u funkciji.

Iako izvori pomenutog portala iz vojske tvrde da je vozilo u jako lošem stanju, iz Ministarstva odbrane za “Dan” kažu da “šteta nije značajnija”.

“Tačno je da je tokom obuke, na poligonima u okolini Pljevalja, došlo do oštećenja na jednom lakooklopnom patrolnom vozilu OSHKOSH. Budući da je u pitanju oklopno vozilo, a da mu je namjena upotreba u borbi i za izvršavanje borbenih zadataka, obuka u njegovom upravljanju je složena i često riskantna. Takva vrsta obuke nekada proizvede i štetu na sredstvima, što se u ovom slučaju i desilo sa jednim vozilom, ali je važno da nije bilo posljedica po ljudstvo, i da šteta nije značajnija”, kazali su za “Dan” iz Ministarstva odbrane.

Kako dodaju, u toku je postupak nabavke rezervnih djelova i opravka ovog vozila.

“Nakon oštećenja vozila formirana je komisija koja je, u skladu sa propisima, ispitala sve okolnosti u kojima se događaj desio i konstatovala da nema odgovornosti vozača i komandnog kadra”, odgovorili su iz MO.

Crna Gora je 23. oktobra 2019. sa američkim proizvođačem “Oshksosh Defence” sklopila ugovor za kupovinu 67 lakooklopnih patrolnih vozila za potrebe dvije pješadijske čete VCG. Kupljena su vozila tipa “oshkosh JLTV” za 36,17 miliona dolara. Kupovina lakooklopnih patrolnih vozila obavljena je za vrijeme mandata ministra odbrane Predraga Boškovića.

Prema neformalnim podacima, vozila su plaćana oko 400.000 dolara po komadu bez ikakve opreme. Uz dodatnu opremu, prevoz i druge troškove, jedno lakooklopno patrolno vozilo koštalo je oko pola miliona dolara.

Kupuju opremu za vozila

Ministarstvo odbrane sada kupuje simulatore za “oškoš” vozila koja Vojska ima na raspolaganju od jeseni 2020. godine. Za nabavku dva dinamička simulatora planiraju trošak od oko dva miliona eura. Prvo će biti naručen jedan simulator za JLTV 4×4 vozila. Iz tog resora su ranije naveli da se radi o prioritetnoj nabavci, s obzirom na to da se JLTV vozila već koriste, a da je njihovo održavanje skupo. Nabavkom simulatora očekuju znatne uštede u tom pravcu, ali i po pitanju troškova za vježbe.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime