14.9 C
Podgorica
17.04.2024.

Ilustrovani panoi u čast 530 godina štamparstva u Crnoj Gori u tri škole

Matica crnogorska je podgoričkim osnovnim školama “Oktoih” i “Štampar Makarije”, te budvanskoj Srednjoj mješovitoj školi “Danilo Kiš” poklonila šest bogato ilustrovanih panoa sa pratećim tekstom, a povodom 530 godina od štampanja prve knjige-inkunabule u štampariji Crnojevića, Oktoiha prvoglasnika (1494).

Kako navode u saopštenju Matice crnogorske, projekat izložbenih panoa namijen školama proizašao je iz izložbe “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo 15. i 16. vijeka” koju je Matica crnogorska realizovala 2019. godine.

“Sadržaj panoa prilagođen je školskom uzrastu, sa željom da se učenicima približe dometi i dostignuća crnogorskog ćirilskog štamparstva naznačenog perioda, budući da su Crnojevići, samo par decenija nakon Gutenberga, onovali prvu štampariju na Balkanskom poluostrvu i prvu državnu štampariju u Evropi. Inkunabule iz Crnojevića štamparije i knjige iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina predstavljaju prvorazredni simbol crnogorske nacionalne kulture, identiteta i samosvijesti”, naglašavaju u Matici crnogorskoj.

Panoi su, prema dogovoru sa direktorima škola, izloženi u školskim holovima, na vidljivim mjestima koja omogućavaju uvid u cijeli sadržaj panoa.

Novica Gačević, direktor škole “Štampar Makarije” i Dragan Mijušković, direktor škole “Oktoih”, tokom posjete delegacije Matice crnogorske iskazali su zadovoljstvo poklonom, te najavili da će panoi biti i posebno predstavljeni učenicima nakon okončanja štrajka prosvetara.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime