4.9 C
Podgorica
8.12.2023.

Hrvatski diplomata protjeran iz Srbije zbog špijunaže

Prvi sekretar Ambasade Republike Hrvatske Hrvoje Šnajder proteran je iz Srbije zbog špijunaže, piše Politika.rs.

U pitanju je dokumentovana špijunaža i vrbovanje za hrvatsku službu što znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose zbog čega je proglašen personom non grata.

Kako piše pomenuti list, zbog ovakve politike Srbije se u zapadnim moćnim krugovima insistiralo na smjeni Aleksandra Vulina na mjestu šefa BIA, saznaje Sputnjik.

Povodom ovog slučaja reagovao je i zvanični Zagreb.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da je iznenađen odlukom srpskih vlasti, dok ambasador Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević nije otkrio zbog čega je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo Šnajdera personom non grata.

„To je materija koju ne želim da komentarišem, nije nešto u šta bih se ja sada upuštao, kao što bi Englezi rekli „nou koment““, izjavio je Biščević za hrvatske medije. „I da znam što je uradio, ne bih smio reći, ne mogu da ulazim u detalje jer je to van mog djelokruga. Bez komentara”, dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donijelo odluku danas

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je da je 20. novembra 2023. godine donijelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je saopštilo da žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime