5.8 C
Podgorica
4.12.2023.

Hrvatska preuzela od Francuske treći od 12 borbenih aviona tipa Rafal

U Francuskoj je danas izvršena primopredaja trećeg od 12 borbenih aviona tipa Rafal, koje je kupila Hrvatska. Riječ je o višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dasault Aviejšn, koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva. Do sada je Hrvatska preuzela dva dvosjeda.

“Ovo je veliki dan, prije svega za pilote Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i naše avio tehničare, a onda i za cijeli hrvatski narod. Prva tri čuvara hrvatskog neba u vlasništvu su Republike Hrvatske, i to upravo uoči dana koji nas poziva na zajednički nacionalni ponos i dostojanstvo: uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje”, izjavio je potpredsjednik Vlade i novoimenovani ministar odbrane Ivan Anušić.

To je, kazao je, snažna poruka generacijama koje dolaze, a zahvaljujući znanju, požrtvovnosti i mudrosti hrvatskih branitelja, nastavljamo da gradimo moderan i moćan odbrambeni sistem.

Primopredaja svih 12 Rafala predviđena je određenom dinamikom: do kraja godine četiri aviona, tokom naredne godine četiri i početkom 2025. četiri aviona.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime