22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Gorčević: Svi mehanizmi usmjereni ka ispunjenju privremenih mjerila

Svi nacionalni mehanizmi usmjereni su ka samo jednom cilju – završetku reformskih procesa i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je, na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i Evropske komisije (EK), kazala da je Crna Gora u potpunosti posvećena ispunjavanju privremenih mjerila i da je sva energija usmjerena na to da se zaokruži proces zakonodavne i institucionalne reforme.

Gorčević je istakla da je Crna Gora u potpunosti posvećena da isporučuje rezultate koje od države očekuje Evropska unija (EU).

„Jer je naš cilj jasan i nedvosmislen, da budemo spremni za narednu Međuvladinu konferenciju i dobijemo Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR)“, navela je ona.

Prema riječima Gorčević, šansa koju Crna Gora ima je istorijska i ključna i ne smije se dozvoliti da se ona propusti.

“Svjesni činjenice da je cjelokupni pregovarački proces s razlogom uslovljen upravo napretkom u oblasti vladavine prava, želimo da vas uvjerimo da su svi nacionalni mehanizmi usmjereni ka samo jednom cilju – završetku reformskih procesa u ovoj oblasti i ispunjenju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24”, naglasila je Gorčević.

Ona je rekla da su uvjereni da će rad Crne Gore biti prepoznat na pravi način.

“Kao i da će se do juna steći uslovi za održavanje nove Međuvladine konferencije u okviru belgijskog predsjedavanja, kao i za dobijanje IBAR-a i pratećih završnih mjerila“, navela je Gorčević.

Time bi se, kako je dodala, otvorila nova perspektiva pregovara i Crna Gora bi ušla u fazu privremenog zatvranja novih poglavlja.

Ona je naglasila da bi ispunjavanje privremenih mjerila i iskorak u evropskim integracijama donijeli dodatnu motivaciju Crnoj Gori na evropskom putu.

„Rezultati Vlade i Skupštine u prethodnim mjesecima u oblasti vladavine prava pokazali su da se svi izazovi mogu prevazići kada postoji snažna politička volja, odlučnost i iskrena saradnja usmjerena na ostvarenje nacionalnih strateških ciljeva“, kazala je Gorčević.

Ona je rekla da su postavili ambiciozne rokove, čije je ispunjenje uslovljeno, u prvom redu, snažnom parlamentarnom većinom, ali i tijesnom saradnjom sve tri grane vlasti.

„Iako su rokovi kratki, a očekivanja velika, vjerujemo da možemo realizovati sve nedostajuće korake koji vode do ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“, navela je Gorčević.

Kako je kazala, na liniji identifikovanih koraka koji vode do ispunjenja preostalih privremenih merila, formirane su radne grupe i ulažu se napori, uz svakodnevne konsultacije sa EK, kako bi Vlada do kraja aprila utvrdila sistemske zakone u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Gorčević je rekla da se do kraja aprila očekuje utvrđivanje medijskih zakona koji su u završnoj fazi pripreme, i to zakona o medijima, o Javnom servisu i o audio vizuelnim medijskim uslugama.

Usvajanje strategije reforme pravosuđa se, kako je kazala, očekuje u martu.

„Intenzivno se radi na pripremi strategije digitalizacije pravosuđa za period od ove do 2027. godine. U maju se očekuje usvajanje plana racionalizacije pravosudne mreže“, rekla je Gorčević.

Ona je navela da je, kada je u pitanju nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, obrazovan Savjet za borbu protiv korupcije i angažovan ekspert Savjeta Evrope, koji će raditi na strategiji.

Ambasadorka Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa kazala je da Pododbor za pravdu, slobodu i bezbjednost oduvijek privlači dosta pažnje, imajući u vidu važnu ulogu oblasti na kojima se zasniva.

„Smatram da, nakon ohrabrujućih poruka koje dolaze sa sastanaka u januaru i februaru, današnji sastanak predstavlja više nego ikada veću mogućnost da se razgovara o najvažnijim izazovima i ostvarenjima u ovoj oblasti, kao i da se krene naprijed“, navela je Popa.

Ona je podsjetila sa se u Strazburu održava još jedan važan sastanak – Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

„Podvlačimo uloge, odnosno vrijednosti koje su važnje za funkcionisanje institucija, kao i za cjelo društvo“, navela je Popa.

Prema njenim riječima, trenutni vremenski period nudi Crnoj Gori izuzetnu mogućnost da napreduje.

„Pa urgiran na sve prisutne da ostvare sve ciljeve i planove koji su navedeni. Vaš rad mora da bude podržan od političkih stejkholdera, i EU i građani Crne Gore očekuju od njih da se uzdignu iznad politčkih interesa i dođu do konsenzusa kako bi se brzo osigurala reforma“, navela je Popa.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime