29.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Gabrijel Eskobar razriješen sa mjesta izaslanika za Zapadni Balkan

Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika sekretara SAD, razriješen je dužnosti izaslanika za Zapadni Balkan nakon što je magazin „The frontliner“ otkrio potencijalni sukob interesa i doveo u pitanje njegov diplomatski integritet.

Ova odluka je uslijedila nakon temeljnog istražnog rada magazina „The frontliner“. Kontroverza oko Eskobara počela je izvještajem tog časopisa od 22. marta 2024, čiji je autor Vudi Džimšiti.

U izvještaju se detaljno navode tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa, što ukazuje na kompromis njegove neutralnosti u osjetljivom dijalogu Kosova i Srbije.

„Ovaj dijalog je od ključnog značaja za mir na Balkanu, regionu koji je u znaku etničkih sukoba i političke nestabilnosti“, prenosi ovaj časopis.

Izvještaj časopisa o razrješenju Eskobara sa mjesta američkog izaslanika za Zapadni Balkan neprekidno je potvrđivalo nekoliko istaknutih izvora. Ubrzo nakon što je „Frontliner“ prvi put obaviješten od svojih izvora, dopisnik Al Džazire iz Vašingtona objavio je slične informacije na Tviteru, potvrđujući početne nalaze.

Pored toga, Politički.ba je takođe potvrdio Eskobarovu smjenu, dodatno potvrđujući tačnost istraživačkog izvještavanja Frontliner magazina.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime