15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Francuska zabranila nošenje muslimanskih haljina u školama, 67 učenica odbilo da ih skine

Francuski ministar prosvjete saopštio je da se skoro 300 tinejdžerki pojavilo u školama u abaji, tradicionalnoj muslimanskoj haljini, uprkos zabrani donijetoj nekoliko dana ranije.

Gabrijel Atal, francuski ministar prosvjete, rekao je da ne želi škole u kojima može da se prepozna nečija religija tako što se samo pogleda u učenika.

Prema riječima ministra prosvjete, u ponedeljak se 298 učenica pojavilo u abaji, a 67 je odbilo da ih skine. Abaja je muslimanska haljina koja pokriva cijelo tijelo osim glave, ruku i stopala.

Atal je rekao da je “velika većina pristala da ih ukloni” ispred objekta, ali da to nije prihvatilo 67 učenica i da su se one vratile kućama.

Školske vlasti bi trebalo da riješe to pitanje u dijalogu sa porodicama učenica, a ako budu odbili da se povinuju novim pravilima, učenice će biti isključene iz škole.

Dvanaest miliona dječaka i djevojčica krenulo je u francuske škole, tako da vlada smatra da je brojka od 300 djevojčica koje su došle u abaji znak da je zabrana široko prihvaćena.

Francuska ima strogu zabranu vjerskih obilježja u državnim školama i vladinim institucijama, uz obrazloženje da krše sekularne zakone. Još od 2004. godine zabranjeno je nošenje marama na glavam.

Danas bi trebalo da se razmatra suspenzija ove zabrane, na zahtjev muslimanskih udruženja, a predsjednik Emanuel Makron je poručio da je pitanje sekularizma u francuskim školama “jako duboko”.

Inače, abaje se sve više nose u školama što je dovelo do političke podjele – desničarske partije traže zabranu, a partije sa ljevice su zabrinute, smatrajući da to narušava prava muslimanskih žena i djevojčica.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime